Вести

Процентуално најгори дан за Зајечар по броју новоинфицираних од почетка пандемије

Процентуално најгори дан за Зајечар по броју новоинфицираних од почетка пандемије

На основу 86 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још педесет пет (55) covid-19 позитивних особа ( 63,9% од броја тестираних).

Тридесетчетири (34) новоинфицираних особа су женског пола и двадесетједна (21) мушког пола старости од 8 до 84 година живота.

Није било контролних тестирања.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 38.050 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 7.912 грађана Зајечара (4.091 женског и 3.821 мушког пола).

Од овог броја код 7.109 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

Број хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом covid-19, на оба одељења (Инфективном и ОПНЛ), је 64 (капацитет оба одељења је 70 пацијената), те је преостало још 6 места за смештај covid-19 инфицираних грађана којима је неопходна хоспитализација.

У последња 24 h било је 0 пријема и 0 отпуста на овим одељењима. Од 64 хоспитализована пацијента њих 43 су на кисеоничкој потпори.

Нажалост, два (2) пацијента су, од последица инфекције вирусом covid-19, преминула у последњих 24 h.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% ревакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе са процентуално највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 50.741 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.977 грађана (50,96% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.928 грађана (48,63% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 5.836 грађана ( 12,94 %).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно више од 3/4 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

С А О П Ш Т Е Њ Е

-Иза нас је, до сада, један од процентуално најгорих дана по броју новоинфицираних (у односу на број тестираних) од почетка пандемије.

Такође, у последњих 24 h, имали смо само 2 новоимунизована грађанина првом дозом вакцине.

Оваквим односом, невакцинисаних, према свима нама са којима живе доводи се озбиљно у питање не само здравље, здравствени систем и безбедност свих нас (пошто вакцине нису “чаробне” већ већ смишљене да широком имунизацијом станивништва у брзом временском року онемогуће ширење и мутације вируса) него се онемогућава нормалан живот и рад.

Због оних који, из хиљаду само њима познатих разлога, не желе да приме вакцину сви ми, вакцинисани, и даље МОРАМО носити маске, вршити редовну дезинфекцију руку и одеће и обуће и држати дистанцу.

Понављам, вакцина нас штити од тежих облика обиљевања али не и од заражавања пошто је “резервоар” вируса код невакцинисаних огроман, те многи поново морају у изолацију и на одсуство са посла.

Постоје озбиљне установе, предузећа и привредни субјекти у којима може доћи до потпуног прекида рада због заражавања запослених а што ће се одразити на свеукупан живот свих нас.

Молимо вас и преклињемо да добро размислите о свему томе, кажу у Штабу за ванредне ситуације.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.