Вести

6. Фестивал хришћанске културе од 13. до 21. септембра у Зајечару

6. Фестивал хришћанске културе од 13. до 21. септембра у Зајечару

Шести Фестивал хришћанске културе биће одржан у Зајечару, од 13. до 21. септембра.

Фестивал хришћанске културе као манифестација која промовише духовне, културне и уметничке вредности, и ову шесту годину за редом, својим садржајем наставља да оплемењује и обогаћује учеснике и госте.

Фестивал се одржава у организацији Епархије тимочке, уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије и Града Зајечара.

Свечано отварање 6. Фестивала хришћанске културе заказано је за понедељак, 13. септембар, од 18:00 часова.

Након поздравног слова предстојатеља Цркве Божје у Епархији тимочкој – Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Илариона, и свечаног отварања овогодишњег Фестивала, у оквиру прве фестивалске вечери беседу о Светом Василију Острошком у духу 350-годишњице светитељевог преласка (пасхе) у вечност, изговориће протопрезвитер-ставрофор мр Слободан-Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки.

Хор Преподобне мати Ангелине крушедолске из Никшића, који пуних двадесет година под уметничким руководством проф. Ане Бојић, одржаће свечани концерт.

Поводом 350-годишњице упокојења Светог и богоносног оца нашег Василија Острошког, у продукцији „Телевизије Храм”, Архиепископије београдско-карловачке приређен је документарни филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења” аутора катихете Бранислава Илића. Након премијерног приказивања филма у порти Саборног храма Рождества Пресвете Богородице у Зајечару, које је заказано за 19:30 сати, о филму ће говорити Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион; Његово Преосвештенство Епископ стобијски и мјестобљуститељ струмички Давид; др Јасмина Ћирић, доцент Филолошко-уметничког Факултета у Крагујевцу, одсек за примењену и ликовну уметност; Мира Лолић-Мочевић, уредница „Телевизије Храм;” и катихета Бранислав Илић, аутор филма. У музичком делу програма поводом премијере филма, наступиће хор Преподобне мати Ангелине крушедолске из Никшића, под уметничким руководством проф. Ане Бојић.

Сутрадан, 14. септембра, у 09:00 часова, на празник Преподобног Симеона Столпника, поводом почетка Црквене нове године, на темељима ранохришћанске базилике у окриљу локалитета Феликс Ромилијана, Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа стобијског и мјестобљуститеља струмичког Давида, свештенства и верног народа Божјег, служиће свету архијерејску Литургију. Благољепију ће допринети милозвучно удружено појање хора Преподобне мати Ангелине из Никшића и хора Саборног храма Рождества Пресвете Богородице у Зајечару.

Након литургијског сабрања, са почетком у 11:00 часова, у Кули 19 локалитета Феликс Ромулијана, биће уприличена посета изложбе „Запад у источном руху”, аутора Мирне Јовановић, док ће у наставку бити приказан драмски приказ Биографије Достојевског.

У вечерњим часовима истога дана, у свечаној дворани Народног музеја у Зајечару, са почетком у 19:00 часова, одржаће се свечано отварање „Ранохришћанске гробнице Ниша”. Сат времена касније, у порти Саборног храма у Зајечару заказана је промоција Зборника радова „800. година аутокефалности СПЦ у Епархији тимочкој”.

У среду, 15. септембра, са почетком у 12:00 часова, у историјском архиву одржаће се промоција књиге „Прота Милан Рашић – свештеник и управник Архива у Зајечару”. Истога дана, са почетком у 19:00 часова, у порти зајечарског Саборног храма, предавање на тему: „Достојевски као боготражитељ”, одржаће господин Ненад Плавшић.

У четвртак, 16. септембра, са почетком у 12:00 часова, у „Гостопримници” биће одржана промоција књиге „Савремена читања Великог инквизитора”. У свечаној дворани зајечарске Библиотеке са почетком у 17:00 часова, предавање на тему: „Стваралаштво Достојевског”, одржаће др Дејан Милутиновић и Владимир Пиштало. Истога дана у порти Саборног храма Рождества Пресвете Богородице, са почетком у 19:00 часова, предавање на тему: „Светотајински живот Цркве Божје”, одржаће протопрезвитер-ставрофор др Владимир Вукашиновић и презвитер др Србољуб Убипариповић. Након предавања у Саборном храму биће уприличен наступ хорова, у којем ће учествовати камерни хор „Лавиринт”; градски хор „Мокрањац”, као и хор храма Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

У петак, 17. септембара, са поечтком у 10:00 сати, у свечаној дворани зајечарске Гимназије биће приређен књижевни портрет Владимира Пиштала, у којем ће учествовати Владимир Пиштало и Ненад Шапоња. Истога дана, у порти Саборног храма, са почетком у 19:30 сати, заказано је свечано отварање 5. Фестивала духовно-документарног филма, док ће се у наставку одражати премијерно приказивање филма о Светом Нектарију Егинском „Божји човек”.

У суботу 18. септембра, планирано је приказивање филмова у такмичарској конкуренцији.

Дечја недеља на овогодишњем Фестивалу хришћанске културе почеће у недељу, 19. септембра, на празник Чуда Светог Архангела Михаила у Хони (Колоси), литургијским сабрањем у зајечарском Саборном храму, док ће се у наставку Литургије служити молепствије на почетку нове школске године. Након молитвеног сабрања у порти ће бити одржана дечја представа. Истога дана у порти храма, са почетком у 17:00 часова, биће уприличен музичко-сценски приказ „Поема Фјодор”. Ретроспектива анимираног филма одржаће се сат времена касније. Свечано затварање 5. Фестивала духовно-документарног филма, заказано је за 19:00 часова, у свечаној дворани зајечарског позоришта, након чега ће бити приказан победнички филм. У мисионарском центру Епархије тимочке „Гостопримница”, од 21:00, одржаће се завршни концерт филмског фестивала.

У понедељак, 20. септембра, у навечерје престоног празника зајечарског Саборног храма, након служења празничног вечерњег богослужења и литије улицама града, портрет Достојевског биће свечано уручен Епархији тимочкој. У порти Саборног храма, у 20:30 сати, предавање на тему: „Достојевски, вера и хришћанство”, одржаће др Богдан Лубардић.

На празник Рождества Пресвете Богородице, у уторак, 21. септембра, са почетком у 08:30 сати, служиће се света архијерејска Литургија у Саборном храму. Након литругијског сабрања у порти храма свечано ће бити отворена изложба „Мој храм – мој град”. Свечано затварање шестог Фестивала хришћанске културе одржаће се у свечаној дворани зајечарског позоришта, са почетком од 19:00 часова, док ће у наставку бити одржан завршни концерт уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.