Вести

 Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић у посети Зајечару

Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић у посети Зајечару

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић, у оквиру радне посете источној Србији, састао се са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем.

Осим са градоначелником и његовим сарадницима, у оквиру посете Зајечару Богићевић је разговарао и са представницима пољопривредне саветодавне стручне службе. Ови разговори су битни, наводи Богићевић, да се саберу утисци са терена, сада када је у току припрема новог буџета за идућу годину.

-Разговарали смо о новим пословима које ће првенствено службе имати, а нормално и о сарадњи са локалном самоуправом и о ономе што можемо да поправимо заједнички у односу према пољопривредним поизвођачима, истиче Богићевић и додаје:

-То је оно и најбитније што смо радили, последње три-четири године, на тој сарадњи између локала, служби и свих осталих чинилаца. Мислим, што се тиче пољопривредних произвођача, да је то сада много боље, кажем увек може боље, али је много боље у смислу те информисаности, едукације пољопривредних произвођача.

Захваљујући свему томе што је урађено претходних година и што се ради сада, мишљења је да ће Зајечар, који је важио за град одакле људи одлазе, постати полако град где се људи враћају. Што се, како наводи, већ дешава и у Неготину.

-Имам податке да се доста људи враћа и формира пољопривредна газдинства. Тако ће бити случај и са Зајечаром, јер има простора, има могућности, имају помоћ државе, имају помоћ струке и мислим да ће то људи искористити. Већ полако и бојажљиво се враћају, али мислим да нигде нема лепше од своје земље, од свог града. Поготово се доста младих враћа. Отварају се нова млада пољопривредна газдинства, наводи Богићевић.

С обзиром на то да су на подручју Зајечара више развијени воћарство и пчеларство, а сточни фонд опада, Министарство ће у наредном периоду заједно са Владом Републике Србије, кроз разне мере настојати да утиче на повећање сточног фонда на овом подручју.

-Међутим ту има један проблем, ту мора да се ради 24 сата и то је највећи проблем код наших људи, што морате нон-стоп бити присутни, сматра Богићевић и додаје да се ипак, заједничким снагама, кад раде и Влада и Министарство и локалне самоуправе и сви институти и службе, долази до резултата.

-Изузетна је сарадња Републике и са Градом Зајечаром и са стручном службом коју ћемо гледати да ојачамо и у кадровском смислу и у техничком смислу, јер када је јака служба и пољопривредници су задовољни, првенствено информисани и едуковани. И то је оно што је најбитније. Најбитније је знање, јер кад у пољопривреди погрешите то се нажалост скупо плаћа. Мислим да ти људи, који слушају струку и који користе те бесплатне услуге пољопривредне стручне службе, не греше и да имају добру пољопривреду производњу, каже Богићевић.

Ничић истиче одличну сарадњу са Министарством пољопривреде.

-Ова сарадња је вероватно међу најбољим сарадњама са ресорима у Влади Републике Србије, каже Ничић и додаје да је посебно важно то што постоји синхронизација у пружању помоћи пољопривредницима од стране Републике и од стране Града приликом издвајања средстава из буџета.

-Сваке године се трудимо да увећамо средства за субвенционисање управо онога што није предвиђено кроз републичке програме, а било би глупо дуплирати. Наравно, одлично је то што ја заиста у мојој помоћници Весни Станковић и у људима из Агро знања имам ту врсту помоћи да то што радимо, радимо паметно, радимо по најновијим методологијама, наводи Ничић и додаје:

-Ми смо дуго тражили модел како да паметно искористимо средства, а не да средства која се издвоје улудо бацимо, и мислим да смо тај модел пронашли.

Ипак, да би се вратили млади, мора се, каже, обновити инфраструктура, те ће град Зајечар у наредном периоду радити на томе што је већ започето, обнови путева и посебно сеоских улица.

Ничић подсећа и да је програм, који је сада усвојила и Република, који се односи на куповину сеоских кућа младим брачним паровима, програм који је пре три године почео у Зајечару.

-Ми то настављамо да дајемо, исти тај износ који даје сада и Република. Ми смо утврдили суму од око 10.000 евра. То је Зајечар започео и лепо је што је то прихваћено и што се то проширило сад на читаву Републику, каже Ничић и додаје:

-Има младих људи који желе да се врате, сада их треба убедити, али није само да живиш на селу, треба радити на селу. Схватити да од рада на селу може да се живи много боље него од рада у некој фабрици у граду. То је твоја фабрика, у њој можеш да будеш и газда и да управљаш и да врло лепо живиш, али село тражи заиста рад и то 24 сата. Млади људи то могу.

Најављује и да ће се поред улагања у воћарску производњу у наредном периоду у сарадњи са стручним службама, радити и на унапређењу гајења повртарских култура.

-Да мало више посветимо пажњу овом делу који је уз Тимок и који нас храни већ деценијама, и град Зајечар, али и ширу околину. Треба се обезбедити да имају и финализацију тих производа. Ја причам већ сигурно 15 година, али још увек не проналазимо адекватног инвеститора који би уложио у фабрику за конзервирање управо тих производа. Не само за прераду паприке, грашка, бораније и свега осталог. То не мора да буде не знам колико велики погон, довољно је и за домаћу потрошњу овде у Србији.

Говорећи о сточарској производњи, Ничић је подсетио да је овај регион имао несрећу која га је задесила због самог географског положаја и миграције дивљих животиња које су донеле свињску кугу, да се узгој свиња десеткује. Због чега, како наводи, и на вашару у Зајечару, који сутра почиње, неће бити сточне пијаце. У наредном периоду се, истиче, мора радити на обнави сточног фонда.

Посети Богићевића и његових сарадника Зајечару претходила је радна посета Неготину, док ће након тимочке престонице, заменик министра пољопривреде обићи и Бољевац.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.