Вести

Настављају се мере подршке: Град Зајечар расписао конкурсе за пољопривреду

Настављају се мере подршке: Град Зајечар расписао конкурсе за пољопривреду

Град Зајечар расписао је четири конкурса за доделу подстицајних средстава у области пољопривреде за 2021. годину, а на основу програма мера који је усвојен 16. јуна на седници Скупштине града Зајечара.

Укупан износ бесповратних средстава који се додељује конукрсима је 12,5 милиона динара.

Први конкурс односи се на доделу подстицајних средстава за набавку нове механизације и опреме за пољопривреду. Прихватљиве инвестиције по овом конкурсу су и жичане ограде за воћњаке, опрема за наводњавање и противградне мреже. За ове подстицаје издваја се 5 милиона динара. Конкурс траје до 15. септембра, те пољопривредни произвођачи до тог рока могу да прикупе документацију и пријаве се.

По конкурсу за доделу подстицаја у области сточарства предвиђено је 5,5 милиона динара што је највише до сада. Произвођачи могу да се пријаве за набавку квалитетних уматичених грла јуница, оваца и коза. Максимални износ повраћаја је до 120.000,00 дин по кориснику.

По конкурсу за подстицаје у пчеларству издвојено је 1.000.000 динара, чак дупло више него претходне године док је максимални повраћај био 40.000 динара по кориснику.

И ове године наставља се регресирање осигурања у пољопривреди. Мера се спроводи преко конкурса за регресирање трошкова осигурања у пољопривреди, за који је предвиђено 1.000.000 динара. Овакав вид подршке предвиђен је због штете на пољопривредним усевима, стоци и другим ресурсима, које су редован пратилац пољопривредне производње, посебно од временских непогода. На конкурс се могу пријавити физичка лица - носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава чије се пребивалиште и предмет осигурања налазе на територији града Зајечара.

За подстицајна средства по објављеним конкурсима могу се пријавити регистровани пољопривредни произвођачи у активном статусу са територије града Зајечара, за инвестицију на територији града Зајечара.

Програмом за пољопривреду предвиђени су критеријуми рангирања по којима се бодују сви предати комплетни захтеви и где предност имају лица која нису користила средства за пољопривреду, која издваја град. Расписани конкурси покривају области сточарства, воћарства, пчеларства и осигурања у пољопривреди.

За јесен се планирају конкурси за субвенционисање набавке сертификованих садница воћа, као и нове едукације за пољопривреднике.

Све информације у вези објављених конкурса се налазе на сајту града и на огласној табли у Градској управи.

Сви заинтересовани пољопривредници могу да дођу и у Канцеларију за локални и економски развој, где ће им бити пружена сва неопходна помоћ око попуњавања документације.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.