Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ГРАДСКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ О НАЧИНУ ОСТВАРИВАЊА ИЗБОРНОГ ПРАВА НА ГЛАСАЊУ НА ИЗБОРИМА ЗА ОДБОРНИКЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА 28. МАРТА 2021. ГОДИНЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ГРАДСКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ О НАЧИНУ ОСТВАРИВАЊА ИЗБОРНОГ ПРАВА НА ГЛАСАЊУ НА ИЗБОРИМА ЗА ОДБОРНИКЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА 28. МАРТА 2021. ГОДИНЕ

Поштовани грађани,

Подсећамо вас да ће се у недељу 28. марта 2021. године одржати избори за одборнике Скупштине Града Зајечара, на којима ће моћи да гласају сва лица уписана у Извод из јединственог бирачког списка за град Зајечар.

Гласање ће трајати од 7 до 20 часова.

Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту или важећу путну исправу (пасош). Уколико бирач има неважећу личну карту или неважећу путну исправу (пасош), том бирачу се омогућује да гласа само уколико као доказ о свом идентитету покаже бирачком одбору неважећу јавну исправу са потврдом/уверењем надлежног органа да је поднео захтев за издавање нове личне карте или путне исправе (пасоша).

Напомињемо да бирачи који су спречени да дођу на бирачко место (из здравствених разлога, као и особе са инвалидитетом и немоћна стара лица), могу да гласају уколико о томе до 11 часова на дан избора буде обавештен бирачки одбор.

Бирач са инвалидитетом који није у стању да напише својеручно своје име и презиме у изводу из бирачког списка, има могућност да се потпише тако што ће на одговарајуће место у изводу из бирачког списка утиснути печат који садржи податке о његовом личном идентитету, односно печат са угравираним потписом (факсимил).

Ако бирач са инвалидитетом не поседује печат или факсимил, не потписује се у изводу из бирачког списка, већ то уместо њега чини његов помагач, својим именом и презименом, ако га је повео на бирачко место ради попуњавања гласачког листића.

Бирач који није писмен, уместо потписа у изводу може да стави отисак прста или се уместо њега у извод потписује његов помагач, својим именом и презименом, ако га је повео на бирачко место ради попуњавања гласачког листића.

Бирачки одбор је дужан да особи која се креће уз помоћ пса водича и има одговарајућу исправу за кретање уз помоћ пса водича омогући слободан приступ објекту у којем је бирачко место и самом бирачком месту.

Под одговарајућом исправом сматра се доказ о стеченим знањима, способностима и вештинама за кретање са псом водичем-за особу која се креће уз помоћ пса водича и доказ о завршеној обуци за пса водича.

Новинари су дужни да приликом снимања и извештавања са бирачког места, председнику или заменику председника бирачког одбора дају на увид своју новинарску легитимацију.

ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

ПРЕДСЕДНИК

Марко Минић, с.р.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.