Вести

Реконструкција, доградња и изградња нових објеката Здравственог центра у Зајечару

Реконструкција, доградња и изградња нових објеката Здравственог центра у Зајечару

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић издао је саопштење у коме се говори о два капитална пројекта за град Зајечар.

-У току ове и прошле године град Зајечар је издвојио 48.000.000- (досад плаћено 30.000.000-) само за израду пројектне документације за реконструкцију, доградњу и изградњу нових објеката Здравственог центра у Зајечару.

Такође је урађен велики посао око, коначног, озакоњења свих објеката (после 50 година) без чега ниједан пројекат не би могао да се реализује и изда грађевинска дозвола.

Окончана је и Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе РС предата пројектна документација за реконструкцију и доградњу Дечијег одељења (са доградњом Дечијег диспанзера) укупне површине 2.800 м2.

У склопу овог, реконструисаног и дограђеног одељења, наћи ће се четири целине са засебним улазима и то:

* део за школску болесну децу;

* део за предшколску болесну децу;

* саветовалиште за школску децу и

* саветовалиште за предшколску децу.

Све четири целине, са засебним улазима, имају у средини (повезане су) заједничке просторије за запослене док су пацијенти потпуно одвојени.

Постојеће Дечије одељење се од поткровља хоризонтално дограђује и повећава се површина у габариту нижих спратова.

Новопројектованим решењем уз нове ординације и собе добија се и свечана сала са новом кухињом, санитарним чворовима и великом терасом.

Поступак је тренутно у фази издавања грађевинске дозволе а Канцеларија је дала сагласност. Процењује се да ће вредност ове реконструкције и доградње бити око 320.000.000- рсд.

Други пројекат, у склопу реконструкције комплетног ЗЦ Зајечар у оквиру плана “Србија 2020-2025”, јесте изградња потпуно новог Герентолошког центра при ЗЦ Зајечар у површини од 8.900 м2 и у процењеној вредности од око 700.000.000- рсд.

Геронтолошки центар замишљен је као монолитни прстен који левитира над приземљем. Конципиран је са надкривеним простором (надкривени плато) и отвореним просторима (атријум и унутрашње двориште), простором за заједничке активности, трпезаријом, дистрибутивном кухињом, административним просторијама, медицинским блоком, смештајним јединицама у приземљу, магацином медицинског прибора и материјала те магацином инвентара, подстанице инсталација, кухињске оставе и подрума.

На првом и другом спрату биће једнокреветне и двокреветне собе за кориснике, амбуланте за физикалну и радну терапију, гардеробер и санитарни чвор за медицинско особље.

У новоизграђени Геронтолошки центар, након завршетка истог, селиће се појединачна одељења ЗЦ Зајечар, док траје њихова обнова, реконструкција и доградња у наредном петогодишњем периоду.

Укупна вредност, комплетне реконструкције, надоградње и изграње објеката ЗЦ Зајечар, процењује се на око 40.000.000- еура (4.750.000.000 -рсд) без опреме. Нови Здравствени центар у Зајечару имаће и најсавременији дијагностички центар са магнетном резонанцом.

Најкасније у пролеће наредне године очекује се почетак првих радова, рекао је Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.