Вести

Зајечар: 29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“ почиње сутра

Зајечар: 29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“ почиње сутра

Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ највероватније ће бити , уз поштовање свих предвиђених мера заштите од вируса kовид-19. Како је програмом предвиђено, свечано отварање фестивала је сутра у 20.00 сати.

Фестивал званично отвара градоначелник Зајечара Бошко Ничић, а на свечаности отварања учествоваће и познати југословенски глумац Енвер Петровци, који ће одржати беседу о Радмиловићу, као и редитељ Небојша Брадић.

Отварању ће претходити традиционални програм код Споменика Зорану Радмиловићу под називом „Песници Зорану Радмиловићу“ од 18:00 сати и округли сто „Уметност као терапија“ који ће у 12.00 сати бити одржан у Клубу културе у Котлујевцу, истакнуто је на конференцији за медије у зајечарском позоришту.

-Ове године спојићемо три фестивала. „Дане Зорана Радмиловића“ са 10 представа, што у главном што у пратећем програму, Трећи Фестивал малих позоришних форми са пет представа и Антика фест. С обзиром на то да ове године нисмо успели да одржимо фестивал на Ромулијани, први фестивалски дан на одређени начин биће посвећен Антика фесту трибином, изложбом и представом „Жене из Троје“, која је урађена да отвори прошлогодишњи фестивал на Ромулијани. Ово је на конференцији за медије рекао Ђуричић директор Фестивала и директор установе Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“.

-Посебно ми је задовољство да кажем да се наш театар ове године представља са чак три представе. Поред комада „Жене из Троје“, биће изведене две премијере представа: Монодрама „Чучук Стана“ која ће отворити Фестивал малих позоришних форми и „Казабалкан“ који ће затворити Зоранове дане. Текст за „Чучук Стану „ писан је за наше позориште и то је најбољи текст о познатој српској хероини. Како је договорено са градоначелником испоштоваћемо све мере како градског тако и републичког Кризног штаба за сузбијање заразе ковид-19, којима је поред осталог предвиђено да у сали сме бити највише 150 људи, заједно са глумцима. Апелујемо на публику да се придржава свих мера: ношења маски, дистанце, мерења температуре на улазу и дезинфекције руку. Уколико неко од гледалаца скине меску током трајања представе или је стави неправилно, биће удаљен из сале од стране комуналне полиције или других органа.

Ми свих мера морамо да се придржавамо јер је приоритет да Фестивала буде. Ја се искрено надам да ће ово бити још један леп празник позоришне уметности и да ће наредних девет дана Зајечар бити позоришни центар Србије. Јер зајечарско позориште није жариште короне, већ жариште културе и слободне мисли и позива људе да уз поштовање свих мера дођу у позориште.

Уметнички руководилац зајечарског театра МилошЂуричић је истакао да се позоришни ансамбл синоћ вратио са мини турнеје која је била припрема за фестивал, јер на овом фестивалу имају више задатака него на прошлом због ситуације каква јесте.

-Ми смо се добро припремили и вратили смо се у такмичарску форму са бројем представа које смо одиграли до сада. Ми смо позориште које је од почетка короне одиграло највише представа и имало највише премијера. Да бисмо одржали такву врсту темпа апелујем на све који долазе на фестивал, било да су гледаоци, учесници или новинари да поштују све мере заштите јер једино тако може да се сачува и град и позориште и фестивал, истакао је Милош Ђуричић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.