Вести

Одржан састанак Радног тима за израду ЛАП-а за унапређивање положаја жена и родне равноправности града Зајечара

Одржан састанак Радног тима за израду ЛАП-а за унапређивање положаја жена и родне равноправности града Зајечара

Данас је одржан састанак Комисије за равноправност полова и Радног тима за израду локалног акционог плана за унапређивање положаја жена и родне равноправности града Зајечара.

На састанку је договорена израда две анкете, једне која ће бити упућена грађанима и грађанкама, а друга која ће бити упућена запосленима у управи, предузећима, установама, школама, организацијама… Анкета ће се односити на само познавање појма родне равноправности, као и њеног значаја за заједницу, као и на однос броја жена и мушкараца који су укључени у процесе одлучивања.

Такође, прикупиће се родно сензитивни подаци релевантних установа који ће помоћи да се сагледа реално стање у заједници по питању родне равноправности.

Град Зајечар је добио техничку подршку у оквиру програма Подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – SWISS PRO.

Техничка подршка ће бити пружена кроз обуке и менторство, међу којима су унапређење рада локалних механизама за родну равноправност, израда локалног акционог плана (ЛАП) за родну равноправност уз сагледавање социјалне укључености жена из посебно рањивих група (активно укључивање) и промоција политика родне равноправности и иницијатива планираних кроз ЛАП укључујући и успостављање рада локалне женске одборничке мреже.

Локални акциони план је основни стратешки документ јединице локалне самоуправе који се доноси са циљем унапређивања родне равноправности и политика једнаких могућности.

У процесу израде локалног акционог плана, неопходно је ослањати се на доступне податке, али и на сазнања локалних представника/ца о потребама угрожених жена, као и потребама за унапређење институционалног оквира у овој области.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.