Вести

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ: Средства за 22 сточара – Све више младих људи заинтересовано за улагања у пољопривреду Фото: Радио Магнум Фото: Радио Магнум

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ: Средства за 22 сточара – Све више младих људи заинтересовано за улагања у пољопривреду

Град Зајечар већ неколико година додељује подстицајна средства пољопривредним произвођачима, а јуче су у Градској управи потписани уговори са зајечарским сточарима у оквиру првог од четири конкурса из програма мера развоја пољопривреде града Зајечара за 2020 годину.

22 сточара из зајечарских села потписала су јуче уговоре са локалном самоуправом о субвенцији средстава за набавку уматичених грла јуница, за набавку оваца, односно јагњади познатог порекла и система за мужу.

Према речима Весне Станковић, чланице Градског већа задужене за пољопривреду, на конкурс су пристигле 23 пријаве.

-Једна пријава била је кандидата који је преминуо у међувремену, нажалост, тако да су 22 пријаве разматране, навела је Весна Станковић и додала да средства која су пласирана по овом конкурсу износе 2, 07 милиона динара.

Она је подсетила да Град Зајечар већ четврту годину улаже у унапређење сточарства и навела да је закључно са овим конкурсом зајечарским сточарима пласирано 11 милиона динара.

-То је први циклус где смо се фокусирали пре свега на повећање капацитета појединачних газдинстава, а планирамо да се у наредном циклусу, у наредне четири године, бавимо и инфраструктурним улагањима да бисмо некако мотивисали младе људе да остану на селу. То се не може урадити само повећањем капацитета газдинства, већ је неопходно и побољшање услова за живот на селу.

Према речима Весне Станковић све је више младих људи који аплицирају за пољопривредне субвенције.

-Мене лично радује сазнање да се по овим конкурсима све више јављају млади људи, што значи да смо успели да их анимирамо да крену да се баве пољопривредном производњом. То показује да имају мотива и да постоје приходи којима су они задовољни, рекла је Весна Станковић и додала:

-Наравно да је дошло до депопулације села, али уопште у Србији је то проблем, а чим ми имамо смањење броја становништва у селима имамо и смањење сточног фонда. Наш је задатак да анимирано младе људе, да се увећа сточни фонд, а сада у наредном неком циклусу бавићемо се мало и тим другим стварима које утичу на живот младих људи у селу, јер свакако да у 21. веку сви желе да и у селу имају услове као и у људи у граду.

У наредном периоду предстоји потписивање уговора у оквиру конкурса за набавку механизације и конкурса за унапређење пчеларства.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.