Вести

Одржана манифестација ”Дај педалу раку”

Одржана манифестација ”Дај педалу раку”

Данас је у Зајечару други пут одржана манифестација "Дај педалу раку".

Циљ овог догађаја је подсећање на значај превентивних прегледа,пружање подршке свим женама које се боре са раком и сећање на оне које су ту битку изгубиле.

"Дај педалу раку" је пројекат који шесту годину за редом Женски центар „Милица“ реализује под институционалним покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Института за онкологију и радиологију Србије,Института за онкологију Војводине, Клиничког центра Крагујевац и Клиничког центра Ниш.

„Дај педалу раку“ је ове године добило регионални карактер јер се вожњи подршке која ће се одржати 3. октобра у градовима Србије прикључила и Словенија.

Подизањем заставе даје се старт за бициклистичку вожњу у 29 градова у Србији и Словенији. Градови који су подржали кампању су Љубљана, Београд,Врњачка Бања, Крагујевац, Ниш, Нови Сад, Сремска Каменица, Сремске Митровица,Панчево,Врање, Сомбор, Чачак, Ужице, Ариље, Аранђеловац, Велико Градиште, Зајечар, Топола, Трстеник, Краљево, Кучево, Сврљиг, Смедерево, Горњи Милановац, Јошаничка Бања, Шабац, Суботица,Стопања, Лапово.С обзиром на то да је у Зајечару и даље на снази ванредна ситуација изазвана ширењем заразне болести Covid-19 у Зајечару је на балкону Градске управе тачно у 12 сати истакнута застава манифестације.

Овај догађај је објединио све који могу допринети смањењу смртности од рака дојке како на локалу тако и на националном нивоу.

"Дај педалу раку" представља кампању која има за циљ подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисању здравих стилова живота.

Ове године је због пандемије била отежана доступност дијагностици и лечењу онколошких пацијената што је доста забрињавајуће јер уколико желимо да утичемо на смањење смртности од рака дојке неопходно је у сваком тренутку имати приступ дијагностици као и свим терапијама за лечење раног карцинома дојке која је доступна у земљама у окружењу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.