Вести

У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА у Зајечару положени венци на споменик палим борцима

У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА у Зајечару положени венци на споменик палим борцима

Поводом 15. септембра – Дана пробоја Солунског фронта и Дана Савеза резервних војних старешина, у Зајечару у центру града, на споменик палим борцима, данас су положени венци и цвеће.

Венце су положили делегације Града Зајечара, СУБНОР-а, Савеза резервних војних старешина и Удружења војних пензионера.

Пробој Солунског фронта у двомесечној офанзиви одлучно је утицао на скраћивање Првог светског рата. Дошло је до ланчане капитулације држава Централних сила: прво Бугарске, затим Турске и Аустроугарске, и на крају Немачке.

Рат је завршен 11. новембра 1918. године, а у знак сећања на бројне жртве, 1929. године подигнут је Споменик ослободиоцима палим у ратовима од 1912. до 1918. године у центру Зајечара. У поменутим ратовима из Зајечара живот су дала 4.083 борца.

Тај дан означава и почетак слома централних сила и на другим фронтовима, јер тај фронт је наговестио слом централних сила и победу савезника.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.