Вести

Oдржанa 7. седницa Штаба за ванредне ситуације града Зајечара

Oдржанa 7. седницa Штаба за ванредне ситуације града Зајечара

На данас одржаној седници Штаба за ванредне ситуације града Зајечара донете су дoдатне наредбе и препоруке и то:

1. НАРЕЂУЈЕ СЕ ЈКСП “Зајечар”, као и другим ЈКП, да у сарадњи са ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар врши редевно прање и дезинфекцију улица првог приоритета, јавних тргова и других јавних површина, јавних паркиралишта, трговинских центара и свих места на којима се окупља већи број грађана.

​2. ЗАБРАЊУЈЕ СЕ коришћење свих јавних површина и паркова као и дечијих игралишта.
​Затварају се излетишта “Попова плажа” и “Вањин јаз” и сва лица затечена на њима биће санкционисана сходно закону.
​Парк шума Краљевица се може користити у времену од 10.00 до 16.00 часова тако да се лица могу кретати у групи до 5 (пет) особа а растојање између њих не сме бити мање од 5 метара.
​Непоштовање ове забране повлачи за собом прекршајну и кривичну одговорност, а за непоштовање ове забране од стране малолетног лица одговорност сноси родитељ или старатељ.

​3. НАРЕЂУЈЕ СЕ власницима продавница, трговинских објеката брзе хране, цвећарама, као и осталима који раде са странкама, да свим запосленима који су у директном контакту са потрошачима, обезбеде заштитне маске и рукавице. Уколико нису у могућности дужни су да обуставе рад до обезбеђења заштитних средстава.
​Наређује се свим малопродајним објектима да испред својих објеката поставе дезинфекциону баријеру (сунђер или сл.натопљен дезинфикционим средством) као и да својим купцима обезбеде (уколикко купци немају сопствене), заштитне рукавице и маске.
​Забрањује се свако задржавање испред малопродајних објеката (конзумирање пића и сличних окупљања) осим окупљања у циљу чекања реда ради куповине, уз поштовање прописане удаљености.
​У случају да потрошачи/купци не буду желели да се придржавају ових мера власници објекта или радници су дужни да одмах, без одлагања, позову дежурне бројеве комуналне полиције 065/609-41-08 и 069/717-371.
​Малопродајни објекти који се не буду придржавали ове забране као и наредбе која се односи на постављање дезинфекционе баријере на улазу биће затворени за време трајања ванредног стања. Такође, малопродајни објекат који прими потрошача без заштине маске и рукавице у објекат, ради куповине, биће затворен за време трајања ванредног стања.

​4. ОБАВЕЗУЈЕ СЕ Градска управа града Зајечара да у сарадњи са call центром Црвеног крста у смислу пружања неопходне помоћи у виду достављања најпотребнијих намирница и медикамената, формира банер на инфо сајту града Зајечара преко кога ће грађане информисати о свим донетим и предузетим мерама.

​5. АНГАЖУЈУ СЕ повереници цивилне заштите (ШВС) на пословима заштите и снабдевања, сходно Закону о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама.
​Наређује се повереницима цивилне заштите (ПВС) да у складу са својим овлашћењима врше контролу примене и поштавња мера које је донела Влада РС као и примену и поштовање наредби које доноси Штаб за ванредне ситуације Града Зајечара.
​Повереницима ће, од стране команданта Штаба за ванредне ситуације, бити издате дозволе за кретање у време полицисјког часа како би могли да врше контролу потшовања примене прописаних мера и наредби, а списак лица којима су издате дозволе биће предат Полицијској управи Зајечар.
​Штаб за ванредне ситуације ће утврдити изглед и садржину дозволе а свака злоупотреба исте биће законски најстрожије санкционисана.
​Дистрибуцију дозвола извршиће координатор за ове послове задужен испред Штаба за ванредне ситуације.
​Повереници су дужни да свако непоштовање мера, односно наредби ШВС града Зајечара пријаве надлежној Полицијској управи у Зајечару као и Комуналној полицији града Зајечара. За непоштовање ове нардбе, повереници сносе пуну одговорност као и за евентуалну злоупотребу дозволе за кретање.

​6. Штаб за ванредне ситуације посебно апелује на грађане да се у потпуности схвати, и крајње одговорно примени, наредба Владе РС као и наредба овог штаба.
Моле се медији да пруже пун допринос у пласирању свих релевантних информација о мерама које имају за циљ спречавање и ширење корона вируса, а све у циљу заштите здраваља грађана.

​7. НАРЕЂУЈЕ СЕ управницима стамбених заједница да на улазу у стамбену јединицу поставе дезинфекциону баријеру (сунђер или сл.натопљен дезинфикционим средством).
​Управници зграда средство за дезинфекцију натријум хипохлорид (NaOCl) могу преузети у количини до 5 литара у ЈКП „Водовод“ Зајечар (код портирнице) тел.019/422-041, с тим да морају са собом понети посуду за преузимање дезинфекционог средства.
​Препоручује се власницима приватних стамбених објеката да на улазу у своје куће поставе дезинфекционе баријере (сунђер или сл.натопљен дезинфикционим средством).​

​8. Контролу наредби Штаба за ванредне ситуације града Зајечара вршиће комунална милиција, полиција, надлежне испекцијске службе и припрадници војске на задатку контроле мера ванредног стања.

​9. ЗАБРАЊУЈЕ СЕ окупљање групе више од 5 људи у складу са мерама Владе РС.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.