Вести

6. седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Нове наредбе и мере, право на бесплатан оброк за време ванредног стања...

6. седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара: Нове наредбе и мере, право на бесплатан оброк за време ванредног стања...

У великој сали Скупштине града данас је одржана 6.седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, којом је председавала Марина Милић заменик команданта Штаба.

На данашњој седници а у складу са одлукама Владе Републике Србије донесене су нове наредбе и мере:

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ обављање такси превоза у време трајања забране кретања грађана према донетим мерама Владе Републике Србије. Такси превозници су дужни да редовно врше дезинфекцију својих возила као и да приликом превоза носе заштитне маске и рукавице.

НАРЕЂУЈЕ СЕ угоститељским објектима (ресторани, кафићи, барови, локали и други угоститељски објекти) и тржним центрима да престану са радом почев од 21.03.2020. године у 20.00 часова. Из наредбе се изузимају здравствене ординације, стоматолошке амбуланте и остали здравствени субјекти (лабораторије, ординације, поликлинике, апотеке, ветеринарски субијекти и сл.) који послују у оквиру тржних центара.

Киоцсима и локалима брзе хране дозвољава се продаја хране и то искључиво путем услужних шалтера (корисници услуга не могу улазити у локал) и доставом на кућну адресу, уз предходно предузете све мере заштите њихових радника (рукавице, маске и сл.) и уз поштовање прописаног растојања од 2 метара између људи у реду који врше куповину.

НАРЕЂУЈЕ СЕ свим малопродајним објектима, пекарама (осим производних погона), киоска, објеката брзе хране којима је дозвољена продаја путем шалтера и испоруком на кућну адресу, пиљарама, занатским радњама, фризерским и козметичким салонима, агенцијама и свим осталим продајним објектима да ускладе своје радно време према мерама које је усвојила Влада РС и то на следећи начин:

- од понедељка до суботе од 07.00 до 15.00 часова

- недељом: за грађане од 65 година од 04.00 до 07.00 часова а за остале грађане од 08.00 до 15.00 часова

Напред наведени субјекти могу да самостално одреде радно време у наведеним временским интервалима или да своје објекте потпуно затворе.

Број потрошача у малопродајним објектима може бити један потрошач на десет квадратних метара, уз поштовање општих мера превенције и физичке удаљености потрошача.

Снабедевање објеката може да се обавља целодневно у складу са процедурама које дефинишу кретање лица и посебне радне налоге за запослена лица.

Препоручује се малопродајним објектима да својим купцима обезбеде (уколико ови немају сопствене), заштитне рукавице и маске.

Дежурне апотеке и погребна предузећа изузимају се од утврђеног радног времена.

НАРЕЂУЈЕ СЕ затварање свих пијаца на територији града Зајечара за време трајања ванредног стања, а снадбевање грађана воћем и поврћем обављаће се преко малопродајних објеката и пиљара.

Налаже се ЈКП „Хигијени“ Зајечар да физичким баријерама и тракама онемогуће било какав приступ пијацама те да у најкраћем могућем року уклоне тезге са дивље бувље пијаце преко пута старе аутобуске станице у бул.Зорана Ђинђића.

Рад логистичких центара обавља се целодневно у складу са процедурама које дефинишу кретање лица и посебне радне налоге за ангажована лица.

На седници је донет ЗАКЉУЧАК о утврђивању критеријума за доделу пакета основних животних намирница и хигијенских средстава.

Усваја се критеријуми за доделу пакета основних животних намирница и хигијенских средстава, предложени од стране Стручно-оперативног тима за проверу услова за добијање пакета на седници од 23. марта 2020. године.

Предлог Стручно-оперативног тима за проверу услова за добијање пакета са седнице од 23. марта 2020. године је да пакете добијају угрожена лица са пребивалиштем на територији Града Зајечара и интерно расељена лица са боравиштем на територији Града Зајечара, по следећим критеријумима:

1) Корисници новчане социјалне помоћи са пресеком на дан 29. фебруар 2020. године а који нису корисници народне кухиње с тим да уколико живе у заједничком домаћинству 6 (шест) или више чланова породице, та породица може добити највише два пакета, а уколико у истом заједничком домаћинству живе два или више корисника новчане социјалне помоћи пакет добија само један од тих корисника;

2) Корисници народне кухиње а који нису корисници новчане социјалне помоћи и лица која се налазе на достављеним списковима удружења која припадају најугроженијим социјално- економским категоријама становништва на територији Града Зајечара.

Лица су дужна да пре преузимања пакета потпишу Изјаву да нису у стању за себе и своју породицу обезбеде основне животне намирнице док траје ванредно стање у Републици Србији.

Лица која не испуњавају критеријуме могу се пријавити за пакет само ако се налазе у стању неодложне социјалне потребе и не могу за себе и своју породицу обезбедити основне животне намирнице, на бројеве телефона call centrа Града Зајечара и Црвеног крста 064/88-65-305 и 064/88-65-306, сваког радног дана у времену од 09:00 часова до 12:00 часова.

Лица су дужна да пре преузимања пакета потпишу Изјаву да нису у стању да за себе и своју породицу обезбеде основне животне намирнице док траје ванредно стање у Републици Србији.

Усвојен је и ЗАКЉУЧАК о остваривању права на бесплатан оброк за време ванредног стања.

Право на бесплатан оброк за време ванредног стања у Републици Србији на територији Града Зајечара могу остварити лица са пребивалиштем на територији Града Зајечара и интерно расељена лица са боравиштем на територији Града Зајечара која не остварују никакава примања и приходе.

Пријава лица вршиће се у оквиру call centra Града Зајечара и Црвеног крста сваког радног дана у времену од 09:00 часова до 12:00 часова, на бројеве телефона 064/88-65-305 и 064/88-65-306.

Ова лица су дужна да пре првог преузимања бесплатног оброка потпишу Изјаву којом под пуном кривичном и материјалном одговорношћу изјављују да не остварују никакава примања и приходе и да нису у стању да за себе и своју породицу обезбеде основне животне намирнице док траје ванредно стање.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.