Вести

Заседао Штаб за ванредне ситуације у Зајечару: НОВЕ НАРЕДБЕ И МЕРЕ!

Заседао Штаб за ванредне ситуације у Зајечару: НОВЕ НАРЕДБЕ И МЕРЕ!

У великој сали Скупштине града данас је одржана 5.седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, којом је председавала Марина Милић заменик команданта Штаба.

На данашњој седници а у складу са одлукама Владе Републике Србије донесене су нове наредбе и мере:

НАРЕЂУЈЕ СЕ јавном превознику на територији града Зајечара, Николић превоз д.о.о. Самариновац да у потпуности обустави градски и приградски превоз путника почев од 21.03.2020. године и изврши дезинфекцију објекта и перона аутобуске станице у ул. Хајдук Вељко у Зајечару. Ова забрана се не односи на превоз радника на основу уговора о посебном линијском превозу, као и на послодавце који сами врше превоз својих запослених, те им у складу са Уредбом о мерама за време ванредног стања нису потребне посебне дозволе. Хигијенске мере и мере дезинфекције возила и коришћења заштитних маски и рукавица и даље остају на снази, у складу са претходном наредбом Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ обављање такси превоза у време трајања забране кретања грађана.

НАРЕЂУЈЕ СЕ угоститељским објектима (ресторани, кафићи, барови и други угоститељски објекти) и тржним центрима да престану са радом почев од 21.03.2020. године у 20.00 часова. Из наредбе се изузимају здравствене ординације, стоматолошке амбуланте и остали здравствени субјекти (лабораторије, ординације, поликлинике, апотеке, ветеринарски субјекти и сл.) који послују у оквиру тржних центара.

Из ове наредбе такође се изузимају локали и киосци брзе хране који производе храну и врше доставу исте на кућну адресу, уз обавезну примену хигијенско техничких мера.

НАРЕЂУЈЕ СЕ управницима стамбених заједница (зграда) да у року од 48 сати изврше дезинфекцију јавних простора у зградама (заједничких просторија, ходника и гелендера) у сарадњи са ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар, а уз помоћ агенција за одржавање хигијене стамбених заједница са којима су склопили уговоре.

Контролу наредби Штаба за ванредне ситуације града Зајечара вршиће комунална полиција, надлежне инспекцијске службе и припрадници војске на задатку контроле мера ванредног стања.

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ окупљање групе више од 5 људи у складу са мерама Владе РС.

Једна од мера коју ће град Зајечар спровести како би помогао најугроженијим грађанима је расподела пакета основних животних намирница и хигијенских средстава.

Како је речено на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, у циљу набавке пакета основних животних намирница и хигијенских средстава, која ће се делити угроженим лицима на територији града Зајечара, користиће се средства која су предвиђена за ове намене, као и средства сталне буџетске резерве града Зајечара.

Процену лица која испуњавају услове за добијање пакета вршиће стручно оперативни тим који чине: помоћник градоначелника за буџет и финансије Сунчица Лалић Стојановић, помоћник градоначелника за пројекте Саша Матијевић, секретар Црвеног крста Зајечар Владан Марковић, в.д. директора Центра за социјални рад Зајечар Ненад Динуловић и запосленик у Градској управи Зајечар Братислав Станић. Целокупна дистрибуција пакета вршиће се преко заједничког call центра Града Зајечара и Црвеног крста Зајечар.

Раде Дошеновић координатор РКЦ за епизоотиолошко подручје Зајечарског и Борског округа, упознао је Штаб за ванредне ситуације са појавом Афричке куге свиње код дивљих свиња на територији града Зајечара. Дошеновић је рекао да је потврђен један случај АКС и то дивље свиње, у атару села Велики Извор и нагласио да се мора деловати превентивно.

Због појаве Афричке куге свиња на Штабу је донета НАРЕДБА по којој се обавезују ЈКП „Водовод“ Зајечар, ЈКСП „Зајечар“ Зајечар, ЈКП „Зајечарпаркинг“ Зајечар, ЈКП „Хигијена“ Зајечар и ЈКП „Тимок- одржавање“ Зајечар, да Штабу за ванредне ситуације града Зајечара ставе на располагање одговарујућу механизацију коју поседују, са регистарским таблицама возила, а у претходном договору са руководиоцем и координатором РКЦ за епизоотиолошко подручје Зајечарског и Борског округа.

Ова јавна предузећа се обавезују да одреде по 3 запослена која ће бити ангажована око извожења и преношења животиња и да Штабу за ванредне ситуације града Зајечара доставе списак са подацима о лицима која ће евентуално бити ангажована.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.