Вести

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ БОРСКОГ И ЗАЈЕЧАРСКОГ ОКРУГА У ТОКУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ИЗАЗВАНО ВИРУСОМ COVID-19

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ БОРСКОГ И ЗАЈЕЧАРСКОГ ОКРУГА У ТОКУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ИЗАЗВАНО ВИРУСОМ COVID-19

Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, преко својих стручних служби Центра за хигијену и хуману екологију, вршиће редовну контролу воде за пиће код јавних градских водовода, јавних сеоских водовода и других јавних водних објеката и корисника борског и зајечарског округа, стоји у обавештењу ове установе.

Због проглашења ванредног стањa у земљи, а у вези са актуелном ситуацијом изазваном COVID-19, а по наредби Штабова за ванредно стање, градова и општина борског и зајечарског округа, стручне екипе завода вршиће и ванредно узорковања воде за пиће.

Обзиром да је проглашено ванредно стање у земљи у вези са актуелном ситуацијом изазваном са COVIDOM-19, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић-Батут“ послао је смернице у вези примене Правилника о хигијенској исправности воде за пиће у вези контроле водоснабдевања и то:

-Да се примењује листа VII, која обрађује ванредне прилике важећег Правилника, када је у питању резидуални хлор у води за пиће, вредности су до 1 мг/Л воде.

-Обзиром да је потребно осигурати на првом месту микробиолошку исправност воде за пиће, а параметар мутноћа је у блиској корелацији са тим, препорука је да се вредности за мутноћу примењују према листи VI Правилника, тј. до 1 NTU, односно 5 NTU за водоводе до 5000 ЕС.

Након узорковања и анализа узорака воде за пиће, издаваће се стручно мишљење специјалисте хигијене са предлогом мера у односу на усaглашеност са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће, као и наведеним препорукама за поступање у ванредном стању, а у циљу очувања здравља људи.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.