Вести

Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Усвојене НАРЕДБЕ повереницима цивилне заштите

Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Усвојене НАРЕДБЕ повереницима цивилне заштите

У великој сали Скупштине града одржана је 4.седница Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, којом је председавала Марина Милић заменик команданта Штаба.

Овом приликом су донете НАРЕДБЕ повереницима цивилне заштите, који су дужни да се придржавају свих писмених и усмених налога Штаба за ванредне ситуације.

На територији за коју су одређени, повереници морају редовно да врше контролу кретања лица старијих од 65 година, те уколико ова лица не поштују изричиту забрану, дужни су да их упозоре на усвојене мере, а у случају непоступања или одбијања поступања по упозорењу, о томе обавесте надлежни МУП РС Полицијску управу Зајечар.

Повереници су дужни да уколико у њиховој средини бораве лица која су пристигла из иностранства, утврде да ли су се иста пријавила надлежним службама, односно о томе обавесте Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар.

Такође, уколико на њиховој територији бораве лица којима је одређена кућна изолација, а иста не поштују забрану кретања, одмах по овом сазнању дужни су да обавесте надлежни МУП РС, Полицијску управу Зајечар о лицу које је прекршило наведену меру.

Уколико повереник примети да се на једном месту налази већи број лица, дужан је да иста одмах упозори о мерама забране окупљања, а уколико иста не поступе по овом упозорењу, повереник одмах мора да обавести Комуналну полицију града Зајечара.

Повереници су посебно дужни да евидентирају лица која спадају у угрожену категорију (старији од 65 година и тешки хронични болесници), као и сва остала лица којима је неопходна помоћ у прибављању основних животних намирница и лекова, као и других потребштина, и да овим лицима пруже неопходну помоћ у снабдевању намирница и лекова најмање једном недељно.

Уколико није у могућности да пружи неопходну помоћ старијим и болесним мештанима, повереник има обавезу да обавести call centar Црвеног крста.

По пријему намирница, лекова и других потребштина повереник је дужан да без одлагања изврши дистрибуцију истих угроженом становништву.

Повереник је дужан да одреди просторију која ће се користити за пријем намирница, лекова и других потребштина од Црвеног крста или других субјеката, те да се о овој просторији стара у смислу дезинфекције и одржавања хигијене.

На видљивом месту повереник мора да истакне своје име и презиме и број телефона!

Повреник цивилне заштите може да образује тим (не више од 10 људи) у зависности од територије за коју је надлежан, који ће помоћи у достави основних животних намирница, лекова и других потребштина. Овај тим треба да буде састављен од људи који су у животној доби од 18 до 60 година и здравстевено способни да пруже неопходну помоћ.

Приликом обављања активности повереник и његов тим дужни су да буду заштићени маскама и рукавицама.

Повереник је ПОСЕБНО ДУЖАН да пријави надлежним службама МУП-а –Полицијске управе Зајечар, односно Комуналној полицији о СВАКОМ кршењу мера које је усвојила Влада РС, као и наредби које је донео Штаб за ванредне ситуације града Зајечара.

Свако непоступање институција које су надлежне за рад на спречавању и ширењу заразе, повереник је дужан да пријави МУП-у, Полицијској управи Зајечар.

Приликом обављања дужности у ванредном стању, повереник мора да се понаша у складу са моралним, хуманим и социјалним принципима као и да покаже висок степен солидарности.

Свако одбијање пружања неопходне помоћи или потребног обавештења од стране повереника сматраће се кршењем наредбе, које доводи до његове кривичне одговорности.

Дежурни бројеви телефона:

Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар

062/8036578

062/8036580

064/8510207

019/422-543

Call centar Црвеног крста и града Зајечара

064/8510209

064/8510210

064/8510211

МУП Републике Србије, Полицијска упава Зајечара

192

019/421-370

019/422-788

Комунална полиција града Зајечара

065/6094108

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.