Вести

Потписани уговори о додели подстицаја у области воћарства

Потписани уговори о додели подстицаја у области воћарства

У Градској управи у Зајечару потписани су уговори о додели подстицаја у области воћарства.19 воћара потписало је уговоре са Градом, а укупан износ средстава издвојен у оквиру пројекта је 1,6 милиона динара.

Град Зајечар је ове године потписао 160 уговора са пољопривредним произвођачима, у вредности од близу 12 милиона динара, што је за 25 одсто више средстава у односу на прошлу годину.

Град ће и у наредној години издвојити значајна средства за пољопривредне произвођаче, како би се пољопривредна производња на овом подручју знатно побољшала, али и подстакла младе људе да се окрену таквој врсти производње.

Пољопривредницима се обратила заменица градоначелника града Зајечара Марина Милић.

-Ми ћемо и у наредној години повећати средства у буџету за издвајање за пољопривреду. Додуше, то никада нису довољна средства, и треба да се издваја за пољопривреду, како би се она што више развила на овом подручју, рекла је заменица градоначелника града Зајечара Марина Милић.

У овој години је за оне који су се определили да се баве воћарством и конкуришу за подстицаје, издвојено преко 6 милиона динара, што је највећи износ средстава који је у последње три године издвојен из буџета града Зајечара.

-Очекивали смо већи број пријава за воћарство, али се некако тај број прелио у претходни конкурс који је био за механизацију и опрему за наводњавање у воћарској производњи, који је завршен августа месеца. Ми смо ове године укупо издвојили за воћарство преко 6 милиона динара, и морам да кажем да је ове године то максимум, у односу на претходне две године. Овим конкурсом учествовали смо са 70 одсто од износа рачуна за сертификоване саднице, или до максимума од 140 хиљада динара по кориснику. Купили смо, заједно са пољопривредним произвођачима, близу 1.000 садница ораха, чак 5.800 садница дуња, 2.000 садница вишње и 2.100 шљиве, екла је Весна Станковић, члан Градског већа задужена за пољопривреду и додала:

-Када резимиримо трогодишњи пољопривредни период, могу да закључим да смо ми у том периоду за пољопривреду издвојили близу 27,5 милиона динара. Ове године смо 25 одсто средстава издвојили више у односу на 2018. годину или, ако упоредимо 2017. годину и ову, то је чак 80 одсто средстава више него 2017. године. Говоримо о реализованим средствима. То показује да расте поверење пољопривредника у Град, који је као један статешки партнер пољопривредника. Надам се да ће у наредном периоду број пољопривредних произвођача расти и да ће се пољопривредна производња на овом подручју још више побољшати.

Станковић је напоменула да је у 2017. години у области воћарства, из буџета Града извођено 2,5 милиона динара, у 2018. години издвојено 5,7 , док је у овој години издвојено 6,1 милион динара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.