Вести

У Зајечару одржана конференција

У Зајечару одржана конференција "Локализација циљева одрживог развоја"

У организацији Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ и Сталном конференцијом градова и општина СКГО, у Зајечару је одржана конференција под називом Локализација циљева одрживог развоја – спровођење Агенде 2030.

На конференцији у Зајечару учeствовали су министарка без портфеља проф. др Славица Ђукић Дејановић, градоначелник Зајечара Бошко Ничић, програмска директорка за друштвени развој Сталне конференције градова и општина др Јасмина Танасић, представник Немачке развојне агенције Дамјан Сарван, представници локалних самоуправа Зајечарског, Борског и Браничевског округа као и педставници других јавних институција.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је приликом обраћања рекао да је циљ одржавања конференције у Зајечару да се циљеви одрживог развоја са глобалног спусте на локалани ниво.

-Што се нашег града тиче суочавамо се, у неким сегментима више, са неким мање, али углавном са свим оним са чиме се суочава читава Србија, морамо да нађемо решења да не би довели у питање опстанак читавог друшва. Ја се надам да ћемо уз помоћ свих вас, свих младих људи који тек долазе, које треба да припремимо кроз ове програме, ипак успети да у наредних десет година окренемо тај точак у позитивном смеру, тај точак који сада иде у негативном смеру. Највећи локални проблеми су ниски наталитет, и одлазак младих, рекао је Ничић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председавајућа Међуресорном радном групом за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, проф. др Славица Ђукић Дејановић је навела проблеме са којима се сусреће Зајечар.

-Сваког дана се у Зајечару роди мање од једне бебе, и смртност је неупоредиво већа него рађање у овом граду. Податак да ће ускоро 40 сестара из Зајечара напустити овај прелепи крај и радити негде у Немачкој је забрињавајућ и морамо се тргнути и радити на томе да нам Зајечар буде место у које се радо долази. У примени је неопходно да локалне власти, доносиоци одлука и локална заједница укључе све субјекте који живе овде како би економски, социјални и еколошки живот средине, на које се односе одређена акта бити у складу са циљевима агенде .

Програмска директорка за друштвени развој сталне конференције градова и општина, др Јасмина Танасић истакла је да је највећа одговорност на онима који раде у систему локалне самоуправе.

- Да би постигли заједнички циљ морамо да сарађујемо једни са другима, рекла је Танасић.

Одржана конференција у Зајечару је део пројекта Агенда 2030, а реализује се у сарадњи са Швајцарском организацијом за развој и сарадању (СДЦ), Кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Републике Србије, Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.