Вести

Зајечарци дуготрајним аплаузом поздравили глумачки ансамбл Народног позоришта Републике Српске Фото: Татјана Галић Зетовић

Зајечарци дуготрајним аплаузом поздравили глумачки ансамбл Народног позоришта Републике Српске

У такмичарској конкуреницији 28. "Дана Зорана Радмиловића" ове године је и Народно позориште Републике Српске са "Представом Хамлета у селу Мрдуша Доња" која је одиграна шесте фестивалске вечери.

Пред зајечарском публиком била је поставка чувеног Брешановог текста коју као режисер потписује Никола Пејаковић. По њему не постоји ништа актуелније, у овоме часу, од Брешана. "Не постоји ништа мудрије, паметније и тачније речено о нама са ових балканских простора, о нашем менталитету, него што су рекли Нушић и Брешан. А између њих ‒ Ковачевић." наводи Пејаковић у тексту који прати представу. Глумачки ансамбл Народног позоришта Републике Српске је ову причу о менталитету и накарадној филозофији живота претворио у представу која се базира и на комедији и на критици времена данашњег. Иако је од њеног настајања прошло више од пола века, време није отупело њену оштрицу, па она и данас подбада, критикује и извргава руглу, говорећи о властољубивости, похлепи и примитивизму истовремено показујући да промена система не значи и промену менталитета. Зато без имало проблема проналази пут до данашњег гледаоца. То су потврдили и Зајечарци који су дуготрајним аплаузом поздравили глумачки ансамбл Народног позоришта Републике Српске. Награда за глумца вечери припала је Жељку Еркићу за улогу Букаре.

"Ово је једна од најомиљенијих награда, једна од најпрестижнијих, за једног глумца ово је награда коју пожели да добије, да ради овај посао управо због ове награде. Наравно, постоји и она главна награда која је још боља и још већа, још значајнија. А и само име Зоран Радмиловић све говори." - казао је новинарима добитник Зорановог брка Жељко Еркић.

"Хамлета у Мрдуши Доњој" у Народном позоришту Републике Српске радили смо заједно, био је то тимски рад. - појашњава Еркић. "Сви смо све време на сцени, заједно. Нико нема неког посебног издвојеног простора на сцени. Ту идеју имао је редитељ Никола Пејаковић који је ту читаву причу померио у данашње време и тиме приближио ликове.Рекао је да су ти ликови овдашњи политичари који су искористили лов у мутном, а коришћење дијалекта који они, на жалост и данас имају, олакшало је да их препознамо и остваримо на сцени." - објашњава Еркић.

Владимир Ђорђевић који је тумачио Учитеља каже да је глумачка екипа препознала ситуацију, тема им је била блиска и оно што се догађа на сцени код публике добро пролази. "Публика у Зајечару је доста добро реаговала овде, иако није одмах прихватила језик представе.“

Уочи представе , управник Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић представио је књигу „Петер Хандке у Народном позоришту Републике Српске“. Ово издање садржи дела Хандкеа, једног од најбољих драмских писаца на свету, овогодишњег добитника Нобелове награде , која су извођене у овом позоришту.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 22
  окт
  “Лов на срне“ у Зајечару

  Ова изванредна глумица у представи се нашла и у улози писца и редитеља. Како каже није било лако прихватити се овог троструког задатка, али је изазов био велики и она је успела да направи представу за коју се тражи карта више.

  Више
 • 09
  сеп
  У зајечарском театру настављен рад на представи "Петра"

  У зајечарском театру настављен је рад на представи ,,Петра" у адаптацији и режији Ирфана Менсура, започет јуна месеца у Београду. Ове представе не би било да редитељ није 1977. године глумио у представи “Три сина” Ричарда Лорца.

  Више
 • 18
  јун
  Одиграна документарна представа „Сан о Милени“

  У зајечарском театру синоћ је одиграна документарна представа „Сан о Милени“ у режији Јелене Богавац , о сликарки која је стекла светску славу - Милени Павловић Барили.

  Више
 • 21
  мај
  Представа “Црвени шешир” у Зајечару

  У зајечарском театру у четвртак 23. маја биће изведена представа “Црвени шешир” коју је по тексту Ратка Папића режирао Димитрије Шашић. Улоге тумаче : Мина Лазаревић и Нада Блам. Костими су дело Саре Блам Радић, док је музику компоновао Александар Милетић.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.