Вести

Обележен  19. октобар у Зајечару -Одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности

Обележен 19. октобар у Зајечару -Одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности

У знак сећања на 19. октобар 1918. год. у Зајечару су одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности.

Програм је почео пријемом у Градској управи за представнике Амбасаде Француске у Србији.

Амбасадор Француске у Србији, Жан Луј Фалкони је у Зајечару истакао да је велико задовољство што се сваке године, на пригодан и свечан начин, обележава сећање на период када су француски и српски војници заједно ослобађали Србију.

-Ова историја је историја братства и херојства, овај Дан је прилика да негујемо сећање на ослобађање, на борбе које су заједнички извеле савезниче снаге, под вођством генерала Гамбете и Петра Бојовића. Ја бих хтео да учиним част и на неки начин одам почаст тој историји мојим присуством овде, али и преко пројеката које је поменуо градоначелник. Мислим да та историја треба да нам помогне да продужимо кроз историју то братсво које спаја Србију и Француску. Братство између ове две земље је засновано на славној прошлости, али ми морамо да се постарамо да то братство има славну будућност. Братство има своје основе и у Зајечару, а ми смо разговарали данас и о туризму и виноградству, а Француска зна шта дугује виноградству у Србији, када је Француска била погођена почетком 20. века, рекао је Фалкони.

Бошко Ничић градоначелник Зајечара је истакао да ће се у наредном периоду, разним пројектима, сигурно још више учврстити сарадња између Града Зајечара и Амбасаде Француске у Србији, а све у циљу неговања историје српско-француске војске.

-Верујем да ћемо започети добру сарадњу, видим да екселенција има разумевања за планове и пројекте који овај град има, а све у циљу очувања пријатељства које је учвршћено за сва времена. Данас се присећамо учешће јединица француске војске у ослобођању нашег града у Првом светском рату и великих жртава и помоћи које смо са те стране имали, како би извојевали слободу. Већ десет година се договорамо око изградње споменика генералу Гамбети који је предводио јединице и да заједно са њим одамо почаст и генералу који је из ових крајева учествовао у тим борбама, Зајечарцу генералу Цоловићу. Надам се да ћемо успети да бар ове године приведемо крају идејно решење за израду споменика, а надам се да ћемо следеће или 2021. године коначно успети да разоткријемо споменике генералима Гамбети и Цоловићу, рекао је Ничић.

Церемонија полагања венаца обављена је на Француском војном гробљу, у присуству представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и војске Републике Србије, представника Амбасаде Републике Француске у Србији, Амбасаде Марока у Србији и представника борачких организација.

У оквиру обележавања Дана ослобођења Зајечара у Првом светском рату, делегације Француске и Марока, у пратњи градских званичника и представника Министарства одбране и војске и борачких организација, обишли су Народни музеј у Зајечару, а затим и Царску палату „Феликс Ромулијану“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.