Вести

Дан победе над фашизмом обележен и у Зајечару

Дан победе над фашизмом обележен и у Зајечару

Делегације Гарнизона Зајечар, СУБНОРА и осталих борачких организација, представници Града Зајечара, амбасаде Руске федерације и амбасаде Републике Азербејџана данас су, поводом Дана победе над фашизмом, положили венце на спомен обележје "Костурница" у Зајечару.

Цео свет и Европа данас обележавају Дан победе над фашизмом, 9.мај. Данашња модерна Европа темељи се на борби против фашизма и када испунимо поглавље за улазак у ЕУ треба да се сетимо да смо дали велике жртве, да смо били на страни Савезника и дали допринос у борби за ослобођење од фашизма и стварање модерне државе,

изјавио је заменик гардоначелника др Мирко Николић.

Командант Гарнизона Зајечар пуковник Горан Стаменковић додао је:

Велики дан за све нас, дан када се сећамо погинулих бораца у Другом светско рату, дан који треба да подсети шта значи рат и да никада не треба стварати услове за њега.

Након полагања венаца делегације Републике Азербејџана и Руске Федерације уписале су се у књигу сећања, а након тога организован је пријем у салону градоначелника.

У Другом светском рату погинуло је 50 милиона људи са свих континената .Највеће жртве претрпео је Совјетски Савез. У ослобођењу Источне Србије животе је изгубило 1266 бораца другог Украјинског фронта Црвене Армије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.