Вести

Потписан Споразум о ревитализацији артеске чесме на Тргу Ослобођења

Потписан Споразум о ревитализацији артеске чесме на Тргу Ослобођења

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић, председник Удружења „За чесме“ Александар Марјановић и директор компаније „Хеиникен“ Србија Никос Зоис, потписали су Споразум о ревитализацији артеске чесме на централном градском тргу у Зајечару.

Градоначелник Бошко Ничић је приликом потписивања Споразума рекао да грађани немају потребе да се плаше и да верују разним гласанима да ће чесма са градског трга бити уклоњена.

-Ради се о реконструкцији чесме, она се помера на неколико метара, тамо где је њено историјско место и било, и те приче о уклањању чесме, су потпуно нетачне. Да би могли, у 2020. години да распишемо озбиљан конкурс за коначно идејно решење трга у Зајечару, ми тај простор морамо да ослободимо. Та чесма је рађена од пешчаника, свако може да види колико је она оштећена временом, 25 година је ту, и почела је да се рони, она мора и овако и онако да се замени. Било је неопходно да нешто урадимо и решимо тај проблем, истакао је Ничић и додао:

-Сматрамо да померање од 10-ак метара неће ништа променити, да материјали који ће бити утрошени могу да поднесу и стотине године зуба времена, а да не буду оштећени. Желимо да вратимо чесми стари изглед, она ће бити нова чесма, копија праве старе чесме, која се налазила на градском тргу. Нема разлога за бригу, треба да се радујемо, да наредне године распишемо конкурс где ћемо одабрати најмање 5 решења, о изгледу градског трга, грађани ће изабрати најбоље идејно решење. Када кажем уређење целокупног простора градског трга, мислим на простор од зграде Полицијске управе до кружног тока Градске управе, да вратимо Зајечару оно по чему је он препознатљив, а то су и нека обележја Феликс Ромулијане, и да добијемо прелеп градски трг, место за шетњу. Морам да напоменем да ћемо пресвући сквер новим асфалтом, а ревитализацијом чесме, имаћемо уштеду од 60 хиљада кубних метара воде на годишњем нивоу, јер је то сада градска вода, није артеска. Артеска вода ће се штедети, ова из чесме ће ићи у фонатану и направиће се круг, тако да та вода само се долива и кружи, а не да се расипа, истакао је Ничић.

Директор компаније „Хеиникен“ Србија Никос Зоис је на састанку рекао да је Зајечар познат, између осталог, по артеским чесмама и да такво богатство треба сачувати.

-Зајечар је познат и по својим чесмима, а такође и по пивари, која следеће године слави 125 година постојања и рада. Ово је заједнички интерес и чини нас поносним. Имамо обавезу и да очувамо природу, традицију и наслеђе овог града. Позивамо све да заједно створимо бољи свет, јер је добро како за нас, тако и за све наше генерације, рекао је Никос.

Председник Удружења „За чесме“ Александар Марјановић подсетио је да је Спомен чесма на централном градском тргу прва градска чесма и прва са које је потекла вода из зајечарског артеског бунара.

На територији града Зајечара активно је више од 40 јавних артеских чесама, што га чини јединственим у Европи и свету по богатству здравом пијаћом водом. Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и Зајечарска пивара до сада су обновили три историјске артеске чесме у том граду.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.