Вести

По 14. пут одржан Ђурђевдански сабор у Гамзиграду

По 14. пут одржан Ђурђевдански сабор у Гамзиграду

За викенд је у Гамзиграду одржана традиционална манифестација „Ђурђевдански сабор“.

У културно-уметничком програму, који је отворио здравичар Тиосав Ћирић, наступили су Градски фолклорни ансамбл „Зора“, културно-уметничко друштво „Божур“ из Звездана и „Никола Пашић“ из Зајечара.

14. Ђурђевдански сабор отворио је градски већник за културу Вујадин Милошевић.

-Град Зајечар као генерални покровитељ свих сеоских манифестација, а можемо да се похвалимо да скоро свако село има макар једну своју, а нека села имају и више манифестација током године. Град Зајечар има један задатак, а то је да ове манифестације одржимо и да их ако је могуће из године у годину побољшавамо, рекао је Вујадин Милошевић.

Културно-уметничком програму претходио је као и сваке године приказ народног обичаја „Промуз оваца.

У склопу манифестације свечано су отворене и реновиране просторије сеоске амбуланте коју је отворио Милан Станковић помоћник градоначелника.

-Данас смо на истом месту где смо прошле године отворили реновиране просторије месне заједнице, а данас ево отварамо и реновиране просторије амбуланте, те могу да кажем да је то један од правих показатеља да људи који су на челу Месне заједнице у Гамзиграду треба да буду пример како треба да функционише Савет месне заједнице. Ово је један од начина да се здравствена заштита подигне на виши ниво, посебно у сеоским срединама, истакао је Станковић.

У Гамзиграду је приређена изложба традиционалне трпезе, за најлепшу пастирицу изабрана је Христина Вељковић из Вражогрнца, прва пратиља Николина Стошић, а друга пратиља је Катарина Стојановић.

Најукуснију јагњећу чорбицу припремиле су Вишица Крстић и Слађа Лазаревић из Гамзиграда, друго место припало је Љуби и Драгутину Ђорђевићу из Гамзиграда, док је трећу позицију на овом такмичењу освојио Србислав Павловић из Вражогрнца.

Најлепши ђурђевдански венчић исплела је Јасмина Тодоровић, чланица културно-уметничког друштва „Никола Пашић“, док су друго и треће место освојиле Јасна Макуловић и Марија Новаковић, чланице Градског фолклорног ансамбла „Зора“.

У оквиру сабора организован је и турнир у малом фудбалу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 14
  мај
  Одржан 13. Ђурђевдански сабор у Гамзиграду

  У богатом културно-уметничком програму, поред домаћина, КУД „Ромулијана”, наступила су и културно-уметничка друштва „Ђорђе Генчић“ из Великог Извора, “Граничар“ из Халова, „Полет“ из Метовнице, као и фолклорна група Удружења „Друштво Рома Зајечар“.

  Више
 • 08
  мај
  13. Ђурђевдански сабор у Гамзиграду у суботу

  Традиционална манифестација , 13.„Ђурђевдански сабор“ биће одржана у Гамзиграду 12.маја. Програм почиње у 9,00 сати турнирима у малом фудбалу и цртањем мурала у оквиру мини колоније.

  Више
 • 09
  мај
  Отворен парк у Гамзиграду и организован Ђурђевдански сабор

  Мештанима Гамзиграда предат је на коришћење недавно реконструисан парк код Дома културе, а тиме је јубиларни 10. Ђурђевдански сабор, који је одржан у овом селу, добио на већем значају.

  Више
 • 10
  мај
  Ђурђевдански сабор на новом платоу

  У селу Гамзиград данас је одржан Ђурђевдански сабор - културно забавна манифестација која негује изворно народно стваралаштво. Председник Скупштине Града Зајечара, Саша Мирковић, отворио је нови плато испред Дома културе.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.