Вести

Зајечар: Креирања мера ефикасније популационе политике

Зајечар: Креирања мера ефикасније популационе политике

У великој сали Градске управе у Зајечару презентован је пројекат „ Испитивање ставова и намера становништва о пресељавању и утврђивање утицаја миграција на демографско старење“, са циљем формулисања препорука за креирање мера популационе политике.

Пројектом је предвиђен разговор и анкетирање грађана о проблемима са којима се суочавају у локалној заједници, као и основним узроцима који утичу на миграције становништва, како из града, тако и из земље. На основу резултата анкете, биће предложене мере које ће бити презентоване Влади Србије.

Професор Дејан Филиповић, декан Географског факултета у Београду је овом приликом рекао да су локалне самоуправе изабране на основу одређених критеријума.

-Наш факултет дуго сарађује за Заводом за јавно здравље „Тимок“ и од њих очекујемо значајну помоћ, али пре свега од локалне самоуправе, како би се на упитнике и анкете одговорило у доброј мери. Анкета ће бити обављена у наредних 15 дана, студенти ће обилазити сам град, али и нека приградска и сеоска насеља. Досадашња искуства говоре, да су се становници највише жалили на непостојање добре комунално – техничке инфраструктуре, наравно незапосленост је првнствени проблем, рекао је Филиповић и додао да миграције прелазе у веће регионалне центре, на Београд, а имамо и један део популације који планира да се трајно исели из земље.

Даница Шантић, ванредни професор на Грографском фаултету у Београду је истакла да се истраживање спроводи ради креирања мера ефикасније популационе политике, пре свега према миграцијама.

-Овај пројекат се и ради са циљем да прво видимо шта људи мисле. Сви су некако мишљења да је разлог одласка економски. Нису само економски разлози доминантни. Сада се јавља и бесперспективност, јер и људи који имају посао размишљају да оду. Наш тим је састављен од 9 професора и око 25 студената који ће нам помоћи да на терену радимо анкете и интервјуе, али је битно да те мере буду реалне, да може да се уради нешто у краћем року, јер мере према миграцијама могу да дају резултате у кратком року, мере према фертилитету, односно рађању треба чекати од 20 до 30 година, док је овако нешто врло ефикасно, додала је Шантић.

Пројекат је, представљен до сада, осим у Зајечару, у Ужицу и Зрењанину, а реализује се под покровитељством Кабинета Министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 01
  феб
  Презентација пројекта за подршку микро бизнису

  Представници немачке организације "Хелп" одржаће у петак у Зајечару презентацију пројекта "Подршка развоју микро бизниса у Србији". У претходном кругу пројекта у Зајечару је подржано 19 корисника грантовима у опреми просечне вредности 2400 евра.

  Више
 • 22
  апр
  Јавна презентација урбанистичког пројекта за камп на Краљевици

  Одељење за урбанизам, грађевинске и комунално-стамбене послове Градске управе Зајечар расписало је јавни позив за презентацију урбанистичког пројекта за уређење и изградњу комплекса омладинског кампа на Kраљевици у Зајечару на кп.бр.6280/12 KО Зајечар.

  Више
 • 27
  феб
  СКГО и ОЕБС указали поверење Зајечару

  У Зајечару ће 1.марта бити представљен „Приручник за деловање Савета за безбедност у градовима и општинама“, који су, настојећи да подстакну и унапреде сарадњу и институционално партнерство локалне самоуправе и полиције, крајем 2015.године објавили СКГО, МУП и ОЕБС.

  Више
 • 13
  сеп
  "Изабери живот" у Зајечару

  Град Зајечар, Савет за безбедност саобраћаја града Зајечара и Агенција за безбедност саобраћаја Србије организовали су презентацију употребе сигурносног појаса кроз симулаторе.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.