Вести

Искуства са студијског путовања

Искуства са студијског путовања

Јуче је у малој сали Градске управе у Зајечару одржана конференција за медије поводом студијског путовања у Словенију, у којем су учествовали представници сеоских месних заједница на територији града, пољопривредни произвођачи, делегација града, представници РАРИС-а, Туристичке организације, као и Одељења за заштиту животне средине.

Током обиласка општине Тржич, делегација града Зајечара посетила је еколошку фарму, депонију и сабирни центар Ковор, а затим је организована и посета ултрафилтрацији „Жегнан студенац“ и централном постројењу за пречишћавање воде.

Весна Станковић, члан Градског већа је на конференцији за медије рекла да је циљ студијског путовања био да се пољопривредним произвођачима пренесу искуства како је у Европској земљи направљен велики искорак у области пољопривреде, а посебно у области заштити животне средине.

-Они много пажње посвећују управо заштити животне средине, па смо и о проблему комуналног отпада, пречишћавању отпадних вода, и о пољопривреди, разговарали на студијском путовању. У области пољопривреде не посвећују толико пажње квантитету, већ квалитету, здравој храни. И они имају тешкоће да буду конкуренти, посебно што се налазе у Европској унији, па су равноправни са осталим произвођачима из других земаља, али су нашли начина и та искуства нам пренели. Обишли смо три пољопривредна газдинства, од тога две „еколошке фарме“, одакле се пласирају производи органског порекла. Свако од тих домаћинства, има циклус производње, од сточарства, ратарске производње, до прераде. Те фарме имају посебан објекат где они директно продају своје производе туристима, и то су здрави производи са сертификотом. Ми смо имали презентацију у општини Медводе, где су нам пренели искуства о раду задруге Медвода, која је од задруге постала најуспешнија компанија. Нама изазов задругарства тек предстоји, неминовно је да произвођачи морају да се организиују у задруге да би пласирали производе и заштитили себе, истакла је Станковић.

Велики значај студијског путовања истиче и Јасмина Стевић Јовић, шеф Канцеларије за заштиту животне стредине при Одељењу за урбанизам, грађевинске комуналне и стамбене послове Градске управе у Зајечару.

-Ми смо имали прилику да видимо како је општина Тржич реализовала Центар за прикупљање отпада, где грађани сами могу да донесу кабасти отпад из домаћинства, који се не може одложити у контејнере, као и отпад који се не сме мешати са осталим комуналним отпадом, као што је намештај, бела техника, електрични и електронски отпад, гуме, батерије, органски отпад и друго. Поред тога што грађани могу на локацију сами да довезу отпад, Јавно комунално предузеће које газдује Центром за сакупљање отпада, периодично организује сакупљање ове врсте отпада, до одређене количине, око 4 метра кубна гудишње, и то не наплаћују, преко тога, има своју цену, како би се Центар за сакупљање отпада и финансирао на одређени начин. Свака врста отпада се складишти одвојено на просторно функционалним површинама, у складу са потребама будућих третмана, и даје оператерима који имају дозволу за управљања том врстом отпада, истиче Стевић Јовић.

-Општина Тршич је у потпуности покривена организованим извожењем комуналног отпада, и немају дивље депоније. Прикупљање отпада се врши системом две канте, једна канта је за рециклажни отопад, друга је за осталу врсту комуналног отпада. Овај отпад се из домаћинстава вози на Регионални центар за управљање отпадом, који се налази у близини Љубљане. Они и даље имају зелена и рециклабилна острва, то су групе контејнера у којима се одлаже разне врсте амбалажног отпада, где је јасно обележено која врста отпада се где одлаже. Такође, обишли смо и Централно постројење за пречишћавање санитарно отпадних вода општине Тржич, и од укупног броја становника, две трећине је повезано на канализациону мрежу, једна трећина и даље има септичке јаме. Само постројење спада у технологију механичко-биолошког пречишћавања отпадних вода, сва санитарно фекална отпадна вода долази на постројење, сакупља се у сабирно подземним базенима, дубине од 7 метара, рекла је Стевић Јовић.

-Имамо бољу климу и квалитенију земљу од Словеније и можемо много више да производимо него сада, кажу пољопривредници из зајечарских села који су протеклог викенда посетили словеначке општине Тржич и Медводе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.