Вести

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб посетио Зајечар

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб посетио Зајечар

У оквиру обележавања 19 година немачко–српске развојне сарадње, немачки амбасадор у Србији Томас Шиб, посетио је Зајечар, и са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем, разговарао о плановима и пројектима који ће бити реализовани у наредном периоду.

-Драго ми је да имам прилику да угостим немачког амбасадора, и још драже ми је што можемо да разменимо мишљења, и што су нам кроз разне облике сарадње, и Амбасада Немачке и немачке развојне агенције прилично помогле, не само Зајечару, већ и Тимочкој крајини. Пред нама је време још интензивније сарадње, и сада смо о томе и говорили. Део пројеката који се тичу побољшања енергетике и енергетске ситуације на подручју Зајечара, управо иду преко немачких развојних агенција. Када говорим о томе пре свега мислим на енергане на биомасу, од којих је једна требала да се гради на Краљевици, снаге 0,75 до 1.00 мегавати, а преместили смо је испод средњошколског центра и тамо ће се градити, а друга је код Медицинског центра и она ће бити много већа, снаге 2,2 мегавата. Обе ће бити на биомасу. Наше предузеће „Тимок одржававње“ је пре неколико дана са својим машинама почело производњу и одлагање биомасе, тако да ћемо имати једну већу количину у наредних годину дана, таман док се енергане буду градиле, истакао је приликом пријема градоначелник Зајечара Бошко Ничић и додао да је са амбасадором разговорао и о другим видовима сарадње.

-Мислим да се слажемо око тога, да стварање повољније саобраћајне инфраструктуре, али и отварање индустријске зоне „Запад“ јесу предуслови за то да инвеститори много чешће посећују Зајечар, и један немачки инвеститор је био овде, показао интересовање. Са друге стране, морамо да радимо на развоју туризма и на туристичкој инфраструктури и комплетном осмишљавању да Феликс Ромулијана само буде магнет који ће привући туристе, али ћемо осмишљавање морати да ширимо и на друге гране туризма, као што је бањски туризам, спортски. Говорили смо и о одливу мозгова, како младих људи, тако и уопште радне снаге са овог подручја, и наравно да тај процес не можемо тек тако зауставити, али ћемо радити на томе да што пре створимо компаније у којима ће ти млади људи моћи да раде, као што раде само у Немачкој, Аустрији и другим земљама, рекао је Ничић.

-Ми смо имали веома добар разговор о актуелној економској ситуацији у Зајечару, али и целом овом крају, о актуелним пројектима који су већ реализовани, као и о пројектима које ћемо реализовати у будућности. Постоји цео низ пројеката који су успешно реализовани у склопу развојне сарадње са Немачком, који ће се и наставити, па и пројекат у вези са биомасом. Настављамо ту сарадњу са циљем да источна Србија буде спремна и припрељена за улазак у Европску унију и да економски буде спремана за тржиште Европске уније. Уједно радимо на томе и саветујемо немачким компанијама и инвеститорима да отворе своје компаније овде у Зајечару, свакако је одлука до самих компанија, али ми као немачка амбасада их охрабрујемо да не гледају само велике градове, него да гледају крајеве који су економски мање развијени, и где је незапосленост и одлив мозгова један од највећих изазова, рекао је немачки амбасадор у Србији Томас Шиб.

Градоначелник Зајечара је немачком амабасадору поклонио реплику главе императора Галерија, а по завршетку састанка организована је посета Основној школи „Десанка Максимовић“.

Свечано обележавање 19 година немачко-српске развојне сарадње настављено је у Народном позоришту Тимочке Крајине “Зоран Радмиловић” извођењем позоришне представе “Пунолетство”.

Амбасадор је у току дана посетио и Регионалну привредну комору, Инфо центар, финансиран од стране ГИЗ-а, Немачке агенције за међународну сарадњу, као и Удружење Друштва Рома.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.