Вести

Богат културни програм Народно позориште Тимочке крајине-  Центар за културу „Зоран Радмиловић“

Богат културни програм Народно позориште Тимочке крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић“

Народно позориште Тимочке крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић“ и ове године припрема богат програм за љубитеље културе из Зајечара и Тимочке крајине.

Већ у суботу 2.фебруара биће обележен Дан позоришта. Тога дана пре 72 године одиграна је прва представа зајечарског театра „Жита цветају“ Јурија Мокрова.

Тим поводом , у зајечарском позоришту биће изведен мјузикл „Цигани лете у небо“ у режији Десимира Станојевића и извођењу ансамбла Народног позоришта Ниш.Биће уручене јубиларне награде неколицини радника установе , а свечаности ће присуствовати и заменик министра културе Републике Бугарске Румен Димитров, који ће боравити у радној посети Зајечару, истакао је Владимир Ђуричић директор Народног позоришта Тимочке Крајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић“. Зајечар ће бити стуб за проширење културне сарадње Србије и Бугарске, јер ће делегација Града Зајечара ускоро боравити у Софији, где ће пренети своја искуства у организовању ,,Дана Зорана Радмиловића“ с обзиром на то да тамо желе да организују сличан фестивал.

Ђуричић је најавио турнеју зајечарског позоришта по Србији, Хрватској и Републици Српској, ради проширења сарадње са тамошњим театрима. Позориште „Зоран Радмилолвић“ гостоваће са представом „Бизарно“ Жељка Хубача у Винковцима, Вировитици, Бања Луци и Лозници, у другој половини фебруара.

После Ускрса започеће рад на представи „Тројанке“ коју ће режирати Небојша Брадић, а радиће се у копродукцији са Народним позориштем из Приштине. Представа ће отворити Фестивал античке драме на Ромулијани који се планира током лета.

Према речима директора Ђуричића, у априлу ће бити организован 10. по реду дечји фестивал, који ће и ове године имати међународну димензију, а посебно интересантно је да ће гостовати и и представа из Кине , из провинције Хенан. Ове године биће организован и Први фестивал класичне музике у Зајечару. Такође, позориште ће са Удружењем Рома из Зајечара реализовати представу „Ђелем , ђелем“ у којој ће осим глуме бити и доста игре.У плану су и тематске, едукативне представе у сарадњи са школском и полицијском управом у Зајечару, намењене деци , у којима ће бити речи о опасностима од пожара и у саобраћају.

Народно позориште Тимочке крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић“ организоваће заједно са Школом аргентинског плеса „Алегрија“ из Зајечара хуманитарни програм за помоћ малом Немањи Јовановићу и његовој породици која веома тешко живи, 7.фебруара 2019.године, у 19 :00 сати , у сали позоришта. Према речима Татјане Пауновић,представника „Алегрије“, програм ће бити организован на њену иницијативу, а осим инструктора плеса у програму ће учествовати Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“, Градски фолклорни ансамбл „Зора“ и Трио наставнике музичких школа из Зајечара и Неготина. Цена карте је 250 динара, а грађани који желе моћи ће да донирају и више пара за помоћ породици Јовановић. Како истичу организатори, они не знају колико је пара скупљено за Немању до сада и колико је помогла држава а колико људи добре воље, али желе да и они помогну колико могу.

У Зајечарском театру припрема се представа „Блискост“ Патрика Марбера. Према речима редитељке Снежане Удицки, прво је настала представа , па онда и филм „Блискост“, добитник бројних награда. Ради се о љубавној мелодрами са комичним елементима.Према мишљењу редитељке, публика је жељна љубавних прича и ликова у којима ће се препознати на сцени. Волела би да ова представа нађе пут до срца публике , али сматра да ће имати и едукативни карактер и да ће натерати гледаоце да размисле где греше у односу са партнером.Снежана Удицки је истакла да је ово њена прва режија у зајечарском позоришту и да је сарадња са глумцима и креативним тимом толико добра, да јој се чини да сарађује са „дрим тимом“.Редитељка истиче да има сарадника за кореографију и сценски покрет, тако да „Блискост“ неће бити типична вербална драма већ ће се мало обогатити и постаће прави спектакл.У представи играју Ана Бредшнајдер, Наташа Петровић, Милош Танасковић и Милош Ђуричић, а премијера се очекује почетком марта.

У сали позоришта 16. и 17. марта биће организован Први Yоутуберс нигхт фестивал у Зајечару. Директор Фестивала Филип Марковић захвалио је установи „Зоран Радмиловић“ што је прихватила да учествује у организацији овог фестивала. Према његовим речима, биће то највећи Фестивал yоу тубера у источној Србији.Предвиђено је 15 учесника фестивала међу којима:Немања Арсић Цоне, Катарина Бугарин,Лука Бјеловић,Марко Безбродица, Нена Петровић,Милан Петровић, Никола Макојевић ...Цена карте биће 800 динара по дану, а програм је предвиђен од 16:00 до 20:00 сати оба дана, након чега ће уследити фотографисање са ју тјуберима.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.