Вести

БОЖИЋ У ЗАЈЕЧАРУ

БОЖИЋ У ЗАЈЕЧАРУ

У рану зору, свештенство Епархије тимочке и градоначелник Зајечара Бошко Ничић, традиционално су секли бадњаке у оближњим шумама и на тај начин почели обележавање Бадњег дана.

-И ове, као и ранијих година, заједно са Епархијом тимочком, сечемо бадњак на Бадње јутро, обележавајући овај дан онако како се то традиционално чини на овим нашим просторима. У домовима грађана Зајечара и Тимочке крајине желим мир и благостање. Младе људе позивам, без обзира на тешку економску ситуацију, да имају веру и наду да радимо све на томе да им обезбедимо радна места да сутра могу сви они, те генерације које стварају, да имају где да раде и да не брину о својој будућности“, рекао је градоначелник Бошко Ничић честитајући празнике православним верницима.

Након сечења бадњака празнике је верном народу честитао и отац Игор.

-Нека благослов буде у срцима свих људи и нека донесе мир, љубав и слогу. Најважније је да кренемо пре свега од наших душа, а затим да ширимо и сејемо оно што је најважније, а то је управо Христова вера која ће нас испуњавати и која ће нас наравно чувати у добру и у злу“, рекао је отац Игор.

Вечерњом службом у Саборној цркви, великом градском литијиом и налагањем бадњака у центру града, у Зајечару је свечано и у складу са обичајима православља почело обележавање најрадоснијег хришћанског празника, Рођења Исуса Христа, или Божића.

Божићна литургија у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару почела је у 8.00 сати, а литургији је присуствовао и помоћник градоначелника Милан Станковић.

Поводом великог хришћанског празника у свим храмовима Српске православне цркве у земљи и расејању на Божић се служи литургија светог Јована Златоустог, према канонима СПЦ.

Уочи Божића, у храмовима су одржана бдења, а у портама и на градским трговима наложени бадњаци, чиме се најављује рођење Спаситеља, чији се долазак на свет слави као почетак новог времена.

По завршетку литургије обављено је ломљење божићне чеснице коју је и ове године обезбедила компанија Текијанка, која је Зајечарцима даривала и златник.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.