Вести

Одржана 20. седница Скупштине града Зајечара- Усвојен пети ребаланс буџета града Зајечара

Одржана 20. седница Скупштине града Зајечара- Усвојен пети ребаланс буџета града Зајечара

На почетку седнице, одборници су једногласно усвојили Предлог за доношење Статута града Зајечара, након чега је усвојена и пета измена и допуна буџета града Зајечара за 2018. годину. Буџет се увећава за 510,98 милиона динара.

-Сада укупан буџет износи 3.172.283.305,00 динара и повећање је 19,2 одсто. То повећање је 507.540.000.00 динара код извора 01 дакле код буџетских средстава, а код осталих извора, односно извора 02, трансфер између корисника на истом нивоу, је 3.445.000,00 динара, образложила је Валентина Ђуричић, начелница Одељења за буџет и финансије и додала:

-Увећали смо пре свега ненаменски трансфер од Републике који је до сада био 917.010.408,00 динара, а сада ће он бити 1.671.010.408,00 динара и то повећање је за 754 милиона динара. Такође смо извршили прерасподелу у оквиру пореза који нису били уврштени, а дошли су приходи по том основу, и пореза који су остварени у већем износу у овом периоду, тако да смо и ту неко повећање имали. То смо пре свега имали код увећања пореза на приходе од грађевинског земљишта и то за 14 милиона динара. Оно што смо смањили код пореза, смањили смо код оних пореза који се остварују у мањем износу него што смо запланирали, ту смо пре свега имали смањење највеће код примања од продаје непокретности у корист градова и то за 231.100.000,00 динара. Такође смо умањили и примања од продаје покретне имовине у корист нивоа градова у износу од 9.900.000,00 динара.

Што се расходне стране тиче, према речима начелнице Одељења за буџет и финансије, у потпуности су усаглашени приходи и примања са расходима издацима и они носе 507,54 милиона динара.

Одборници су већином гласова данас усвојили и Одлуку о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности по зонама за утврђивање пореза на имовину за 2019. годину, као и Одлуку о утврђивању коефицијената за непокретности по зонама и просечних цена одговарајућих непокретности на основу којих је за 2018. годину утврђена основица пореза на имовину обвезника који не воде пословне књиге у најопремљенијој зони.

На седници Скупштине града Зајечара усвојена је и Одлука о утврђивању стопа пореза на имовину на територији града Зајечара, Одлука о усвајању Концесионог акта за поверавање обављања делатности градског и приградског линијског превоза путника на територији града Зајечара, као и Одлука о објављивању Јавног позива за прикупљање понуда за поверавање обављања делатности градског и приградског линијског превоза путника на територији града Зајечара.

Измењена је и Одлука о додатној заштити породиља на територији града Зајечара, којом се једнократно новачно давање породиљама за прворођено дете повећава на 30.000,00 динара, за другодођено на 50.000,00 динара, док се за трећерођено дете износ једнократне новчане помоћи повећава на 80.000,00 динара. Такође, Одлуком је предвиђено да се за четврто и свако наредно дете, из градског буџета породиљама извдоје новчана средства у износу од 100.000 динара.

Како се наводи у образложењу Одлуке, разлог повећања једнократног новчаног давања породиљама је подршка породици у савладавњу свакодневних потреба приликом подизања и одгајања новорођене деце, као и тренутно демогафско стање у Србији, пре свега у Зајечару. Такође, циљ је да се осим просте репродукције, подстакне рађање и већег броја деце, како би у наредном периоду дошло до позитивног природног прираштаја, додаје се у образложењу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.