Вести

„Надежда Петровић“ на малој сцени у Котлујевцу

„Надежда Петровић“ на малој сцени у Котлујевцу

Треће вечери Фестивала малих позоришних форми,публика је уживала у монодрами ,,Надежда Петровић”, која је састављена од аутентичних писама ове велике уметнице, одломака из романа ,, Боје и барут” Олгице Цице и избора поезије Растка Петровића и Љубомира Симовића.

У улози Надежде Петровић гледали смо глумицу Биљану Ђуровић, која је урадила и адаптацију текста.Режију потписује Божидар Ђуровић , комад је музиком обојио Светислав Божић а за сценографију и костиме била је задужена Марина Вукасовић Меденица.

Монодрама Надежда Петровић своју премијеру имала је у новембру 2014.године.Убрзо потом, драмска уметница Биљана Ђуровић учествовала је са овом представом на ,,Златном витезу“ у Москви, где је и награђена. Монодрама наставља свој живот у Београду и другим градовима и како каже глумица Биљана Ђуровић рад на комаду донео јој је велику радост а највећа је кад види да је публика задовољна.

Представа се већ неколико година игра у продукцији монодраме и пантомиме и добила је седам међународних награда.Редитељ представе Божидар Ђуровић, каже да је ово монодрама која ће засигурно имати дуг и успешан сценски живот. У прилог томе говори и чињеница да је увек радо гледана не само код нас већ на простору Бугарске , Русије, Албаније где чак и језичка баријера не представља никакав проблем.

,,Идеја представе је била да се положај жена прикаже на један другачији начин, који до сада у позоришном облику није виђен.Покушали смо да расветлимо њену патриотску, родољубиву природу јер је Надежда Петровић била и оснивач Кола српских сестара.Иако је имала могућност да не буде на бојиштима него да се посвети уметности-њена љубав према свом народу јој то није дозволила.Она нам је оставила велики уметнички траг, знаменита и непролазна уметничка дела“ -рекао је редитељ Божидар Ђуровић.Вечерас на Фестивалу малих позоришних форми гледаћемо ,,Бобочка или других сто страница Филипа Латиновића“ казалишта ,,Морузгва“ из Загреба. Играју Еција Ојданић и Вилијам Миличевић а режију потписује Иван Лео Лемо.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.