Вести

Ансамбл Народног позоришта из Софије први пут у Зајечару

Ансамбл Народног позоришта из Софије први пут у Зајечару

Четврте вечери на 27. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ публика је уживала у представи „Кривац“ Димитри Димова, у извођењу Народног позоришта „Иван Вазов“ из Софије.

Горка комедија нарави, кроз коју редитељ Јуриј Дачев вешто води глумце обрађујући вечиту тему: ко је „Кривац“ – ми или време. Ово је један од најузбудљивијих и изненађујуће актуелних комада једног од најбољих бугарских писаца Димитра Димова, у којем поменути редитељ окупља звездану плејаду глумаца, као што су Стојан Пепеланов, Илијана Коџабашева, Христо Чешмеджијев, Викторија Колева, Павел Иванов и Емануела Шкодрева.

Од многих монструозних друштвених аномалија издваја се једна која као да се најлакше заборавља – лицемерна беспрекорност, којом се пориче или пренебрегава непредвидива силовитост осећања, чинећи од човека рачунајући део дуга или корисности. Представа, тако, инспирише и нагони гледаоца на путовање и према самом себи, са шармом отменог начина живота грађана старе Софије, са дахом љубави и театралности, са истином да смо сви склони да другима говоримо само оно што ни сами не можемо сакрити.

Оцењујући драму као горку комедију нарави, редитељ Јуриј Дачев још каже: „Јунаке ове представе муче страхови, ограничења, илузије и клишеи с краја педесетих година 20. века. Ипак, њихова људска природа не може бити препозната само у том сукобу. Актери ове драме поседују и деструктивну сензуалност карактеристичну за јунаке Димовљевих романа. А та мана, осим што је тежак поклон, није нешто што се може објаснити временом. „Кривац“ је чудан и веома усамљен комад у бугарској драми, са необјашњивом привлачношћу ликова, са неизбежном катастрофом, са непродуктивном искреношћу. Ипак, наш стални неспоразум о подели кривице, наше, туђе и оне коју нам одређује време чини овај комад врло актуелним.

Жири којим председава Небојша Брадић донео је одлуку да Зоранов брк добије Емануела Шкодрева за улогу Глафире.Глумица је на конференцији за новинаре изјавила да је пресрећна због награде и да је посебно одушевљена зајечарском публиком која је добро реаговала на представу упркос језичкој баријери, јер су нам језици слични.Емануела Шкодрева је одала признање организаторима Фестивала јер је , како је нагласила, јако тешко организовати позоришни фестивал и окупити толики број људи.Што се самог комада „Кривац“ тиче, он је постављен на сцену после 50 година, а од глумаца који су глумили пре пола века, само је један још увек жив, каже Емануела Шкодрева.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.