Вести

Зајечар обележио Дан ослобођења града у Другом светском рату

Зајечар обележио Дан ослобођења града у Другом светском рату

Свечаном церемонијом данас је обележен Дан ослобођења Града Зајечара у Другом светском рату. Тим поводом, представници локалне самоуправе и борачких организација, представници Амбасаде Русије и Азербејџана и командант Зајечарског гарнизона војске Србије Владимир Вучковић положили су венце на спомен обележје „Костурница“ у Зајечару.

-Борбе за ослобођење Зајечара отпочеле су 6. септембра 1944. године, нападом 23. српске дивизије НОВЈ. У ноћи између седмог и осмог октобра 1944. године, јединице 45. дивизије НОВЈ и делови 64-ог Корпуса и 4-ог механизованог Корпуса Црвене армије окончали су ову вишенедељну борбу и ушли у Зајечар. Тако је Зајечари коначно постао слободан. Поред 76 бораца НОВЈ, почивају и посмртни остаци 1266 бораца Црвене армије, који су дали своје животе за ослобођење Тимочке крајине, чуло се на церемонији.

-Ми на овај начин поштујемо традицију и историју, тако мора бити и надаље, да поштујемо догађаје, споменике и да чувамо сећање на погинуле. 8. октобар је дан који нас изнова подсећа на погинуле родољубе. Град Зајечар је поносан на све оне који су жртвовали своје животе за ослобођење нашег града на Тимоку, рекао је Милан Станковић, помоћник градоначелника града Зајечара.

Други секретар Амбасаде Русије Владимир Подрезов је у име Руске амбасаде исказао велику захвалност граду Зајечару.

Саветник Амбасаде Азербејџана, Махир Џафаров је истакао да азербејџански народ има јаке и дубоке корене са српским народом, и тренутно су односи између те две државе јако добри у економском и културолошком смислу.

Поводом обележавања Дана ослобођења града Зајечара у Другом светском рату у салону Градске управе у Зајечару оганизован је и пријем за представнике Амбасаде Русије и Азербејџана, представнике СУБНОР-а и команданта Зајечарског гарнизона војске Србије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.