Вести

Обавештење грађанима о расписивању избора за чланове националних савета националних мањина

Обавештење грађанима о расписивању избора за чланове националних савета националних мањина

У складу са чланом 31. и 32. ст. 1 и 2, а у вези са чланом 47., 48. и 53. Закона о националим саветима националних мањина („Сл. гласник РС", број 72/09, 20/14, 22/14 и 47/2018) и Правилника о начину вођења посебног бирачког списка националне мањине број 110-00-00189/2018-27 од 06.08.2018. године (Сл. гласник РС", број 61/18), Градска управа града Зајечара, издаје

ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТАВАЈУ СЕ грађани града Зајечара и интерно расељена лица са местом боравишта на територији града Зајечара, да могу извршити увид у Посебан бирачки списак - део за територију града Зајечара и тражити упис, брисање, измену, допуну или исправку података, на начин и по поступку утврђеном законом, а у вези предстојећих избора за чланове националних савета националних мањина, расписане за 04. новембар 2018. године.

Изборно право грађана Републике Србије који припадају националним мањинама, за избор националних савета националних мањина, укључује њихово право да:

  • бирају чланове национаног савета своје националне мањине,
  • буду бирани за члана националног савета своје националне мањине,
  • предлажу кандидате за чланове националног савета своје националне мањине,
  • буду информисани о изборима за националне савете националних мањина,
  • буду информисани о кандидатима за чланове националних савета националних мањина,
  • буду информисани о програмима тих кандидата,
  • буду уписани у посебан бирачки списак националне мањине,
  • да гласају на изборима за национални савет своје националне мањине, и
  • да им буду заштићена права везана за избор националног савета.

Упис у посебан бирачки списак врши се искључиво на лични захев припадника националне мањине, уз испуњавање општих услова за стицање активног бирачког права, односно, да је подносилац захтева уписан у Јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у посебан бирачки списак припадник националне мањине подноси Градској управи града Зајечара, у писаној форми, на прописаном обрасцу и својеручно га потписује.

У делу посебног бирачког списка за подручје града Зајечара упис и промене у посебном бирачком списку (брисање, измене, допуне или исправке) врши Градска управа града Зајечара, као поверен посао, до закључења посебног бирачког списка.

Део посебног бирачког списка који се води за град Зајечар, изложен је у згради Градске управе града Зајечара, Трг ослобођења бр. 1. Непосредни увид у део посебног бирачког списка у циљу провере личних података уписаних у посебан бирачки списак, може се извршити сваког радног дана у Градској управи града Зајечара, у времену од 07,30 до 15,30 часова, канцеларија број 60, у складу са Законом који уређује заштиту података о личности.

Увид у посебан бирачки списак, у складу са законом који уређује заштиту података о личности, може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Након закључења посебног бирачког списка, надлежно Министарство врши упис промене у посебном бирачком списку на начин и по поступку утврђеном законом и Правилником (на основу решења које доноси надлежно Министарство, најкасније 72 часа пре дана одржавања избора).

Захтев за вршење промене бирачком списку након закључења посебног бирачког списка подноси се Градској управи града Зајечара.

IV/01 број:013 -457/2018

Дана: 17.08.2018. године

3 а ј е ч а р

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА ЗАЈЕЧАРА
Начелник
Слободан Виденовић

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.