Вести

Отворена изложба радова са 24. Ликовне колоније „Гамзиград“

Отворена изложба радова са 24. Ликовне колоније „Гамзиград“

У галерији Дома Културе у Котлујевцу синоћ је отворена изложба радова са 24.Ликовне колоније „Гамзиград“, као и овогодишња 25. Ликовна колонија која се у Гамзиградској бањи одржава од 20.до 30. августа.

„Зајечар спада у ретке градове који има ликовну колонију оваквог типа и успешно је одржава већ 25 година.Захвалио бих свима онима који су ову колонију утемељили и одржали кроз тешка времена тако да ми имамо прилику да сада прославимо леп мали јубилеј“ истакао је приликом отварања овогодишње ликовне колоније и изложбе са прошлогодишње колоније в.д.директора Установе Народно позориште Тимочке Крајине –Центар за културу „Зоран Радмиловић“ , Владимир Ђуричић.

Он је нагласио да је покровитељ колоније Град Зајечар, да је установа на чијем је челу добила оснивачка права на колонију , а суоснивач је Електропривреда Србије којој је посебно захвалио на одржавању колоније свих ранијих година , без чије би помоћи тешко опстала.

Селектор 25. Ликовне колоније „Гамзиград“ Мр Драго Симић нагласио је да су на овогодишњу колонију позвани уметници чије су ликовне поетике препознатљиве и временски доказане и чија ће дела остати у легату Зајечару.Изложба радова са ове колоније неће бити постављена само у Зајечару, већ ће обићи и све друге градове у земљи и иностранству, одакле долазе учесници колоније.

Част да отвори 25. Ликовну колонију „Гамзиград“ припала је Драгану Рапајићу, представнику Електропривреде Србије у Зајечару, који је подсетио да је ЕПС од оснивања колоније домаћин њеним учесницима.

„Објекат у Гамзиградској бањи , у коме су ликовни уметници смештени налази се у дворишту једне од најстаријих хидроелектрана у Србији,па се надам да ће и ове године, као и до сада бити инспирација за уметнике“ истакао је Рапајић.

Учесници овогодишње колоније су уметници из Србије, Француске ,Црне Горе, Бугарске и Македоније, што колонији даје међународни карактер.

То су: Радован Трнавац- Мића, Новак Демоњић,Сњежана Влатковић и Драгана Бојић из Београда, Драго Симић из Бање Ковиљаче, Ивана Маркез из Панчева, Браниша Ђорђевић и Предраг Перишић из Зајечара, Велко Цанков Велков и Невена Лефтерова из Бугарске, Милош Милосављевић из Македоније и учесница из Француске чије је уметничко име Душка. Гости колоније су Рајко Каришић,фотограф из Београда и Саша Јеленковић, песник из Зајечара.

Изложба радова са прошлогодишње ликовне колоније „Гамзиград“ постављена је у галерији Дома културе у Котлујевцу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.