Вести

Завршен 33.  Фестивал младих песника „Дани поезије 2018“ Фото: Фото Саша Стаменковић

Завршен 33. Фестивал младих песника „Дани поезије 2018“

У конкуренцији седморо финалиста из Србије и Црне Горе, лауреат 33. Фестивала младих песника „Дани поезије 2018“ је Анастасиа Стоиљковић .

У образложењу жирија поре осталог стоји: „Поетичка полазишта Анастасие Стоиљковић почивају на потреби за сталним реконтекстуализовањем мотива класичне културе.“

“ Овоме у прилог иду и формална решења песама, теже ка стандардним песничким облицима, али се форма свесно не изводи до краја, бива остављена само у наговештају, што песму опрема посебном сугестивношћу, а истовремено говори о стваралачкој зрелости младе ауторке.“

Лауреат 33. Фестивала , према условима конкурса, стекла је право на штампање књиге песама.

Похваљени су и остали финалисти фестивала:Радован Синђелић из Шапца, Наташа Гудељ и Јана Радичевић из Подгорице, Милица Митић Вучковић из Зајечара, Александра Батинић из Смедеревске паланке и Сањин Гичевић из Сјенице, који су пре проглашења победника читали своје песме.

Награда „Сергије Лајковић“ за посебан допринос и афирмацију књижевног ствралаштва младих додељена је часопису „Међај“ из Ужица.Како је истакнуто у образложењу жирија, „Међај“ је , са главним уредником Зораном Јеремићем на челу ,отворио нови простор за несвакидашњу промоцију и за другачију перцепцију поезије.

Представљању поезије овогодишњих финалиста предходила је промоција књиге „Томорроњланд“ прошлогодишње победнице Фестивала младих песника, Барбаре Делаћ, у издању Народног позоришта Тимочке Крајине –Центра за културу „Зоран Радмиловић“. Књига је штампана захваљујући подршци Градске управе Зајечара и Министарства за културу и информисање.

Како је истакао песник и члан жирија Дејан Алексић у разговору са прошлогодишњом победницом фестивала, Барбара Делаћ је песникиња која својом првом књигом успева да укаже на потребу за стваралачком аутентичношћу али и да докаже високу свест о култури песничког говора.

Барбара је својим наступом и зрелошћу својих ставова, најавила да израста у велику песникињу, модерног израза.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.