Вести

„Бајка о рибару и рибици“ Државног луткарског позоришта из Видина отворила дечји фестивал!

„Бајка о рибару и рибици“ Државног луткарског позоришта из Видина отворила дечји фестивал!

9. Међународни позоришни фестивал за децу“ ЗајеЧАР“ отворио је популарни песник Љубивоје Ршумовић који је нагласио да је овај фестивал најважнији јер се у публици налазе деца у људима и људи у деци. Он је поручио да је један од задатака позоришне игре којој су циљна група млади људи да те младе људе учини срећним:

„Од срећних младих људи расту срећни одрасли људи, а они на крају постају срећни грађани срећне земље“рекао је Ршумовић и додао да је један од задатака позоришта да да васпитава децу да чувају своју околину:

„У детињству фасцинирани и еколошки образовани млади људи покушаће и успети да науче своје родитеље и остали одрасли свет шта је одрживи развој , какво се богатство крије у разноликости живота око нас и колико је значајно сачувати га.Велику улогу у том преваспитавању има позоришна уметност, поготово ова намењена најмлађима, чије квалитете негујемо и овим фестивалом“.

Као противник свега затвореног, Ршумовић је фестивал прогласио отвореним.

Испред Града Зајечара који је покровитељ Фестивала, учеснике и публику поздравила је помоћница Градоначелника Зајечара Елена Петровић, а у име организатора , Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“, уметнички руководилац позоришта Милош Ђуричић.

А онда је уследило нешто фасцинантно и феномално у свој својој необичности - „Бајка о рибару и рибици“ Државног луткарског позоришта из Видина , попут анимираног филма на позоришној сцени.Малишани, али и њихови родитељи били су одушевљени и током представе аплаудирали у такту оригиналне музике, компоноване у стилу руских народних песама. Иако без текста , представа је говорила више од речи.

У питању је модерна адаптација популарне бајке Александра Сергејевича Пушкина која је урађена само под ултраљубичастим осветљењем. Анимација је на духовит начин, са визуелним трансформацијама и смешним ситуацијама ођедном створена пред очима публике Златна рибица није само главни лик већ и визуелни наратор представе. Она без речи води најмлађе кроз дешавања и сугерише идеју да је свако способан да изведе чудо. Ова представа је свакако допринела да буду срећни и мали и велики људи који су је одгледали.О томе сведочи громогласан и дуготрајан аплауз који је на крају упућен извођачима представе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 24
  мај
  Отворен 34. Фестивал младих песника „Дани поезије“

  У препуној сали зајечарског театра отворен је 34. Фестивал младих песника „Дани поезије“. Окупљење песнике, ученике зајечарских основних школа и њихове наставнике у име града и име установе поздравио је Владимир Ђуричић

  Више
 • 23
  мај
  Данас почиње Фестивал младих песника „Дани поезије“ 2019

  У Радул – беговом конаку првог дана фестивала од 18:00 сати биће приређен портрет песника Драгана Јовановића Данилова, једног од најнаграђиванијих српских песника, а гост фестивала од 20:00 биће Петар Семолич из Словеније, један од најзначајнијих живих словеначких песника.

  Више
 • 13
  мај
  Одржан Фестивал ромске културе и традиције Србије

  У Зајечару је јуче одржан Фестивал ромске културе и традиције Србије . Након свечаног дефилеа од Трга ослобођења до Центра за културу у Котлујевцу, у центру је одржан пригодан културно-уметнички програм.

  Више
 • 19
  апр
  Свечано отворен 10.Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР“

  У зајечарском театру свечано је отворен 10.Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР“ . Директор фестивала Милош Ђуричић је нагласио да се у Позоришту труде да сваке године понуде што разноврснији садржај фестивала, другачије представе из других земаља , са других континената.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.