Вести

Одржан 13. Ђурђевдански сабор у Гамзиграду

Одржан 13. Ђурђевдански сабор у Гамзиграду

Традиционална манифестација „ 13. Ђурђевдански сабор“, одржана је за викенд у Гамзиграду.

У богатом културно-уметничком програму, поред домаћина, КУД „Ромулијана”, наступила су и културно-уметничка друштва „Ђорђе Генчић“ из Великог Извора, “Граничар“ из Халова, „Полет“ из Метовнице, као и фолклорна група Удружења „Друштво Рома Зајечар“.

У склопу манифестације организован је и приказ народног обичаја „Промуз оваца“, приређена је изложба традиционалне трпезе, организовано је цртање мурала, такмичење у кувању јагњеће чорбице. Такође, у оквиру сабора организован је и турнир у малом фудбалу, надвлачењу штапа и бацању камена с рамена.

Најукуснију јагњећу чорбицу припремиле су чланице Удружења жена Ромула, прва екипа, друго место припало је другој екипи Удружења жена Ромула, док је треће место освојио Србослав Павловић из Вражогрнца. Најлепши ђурђевдански венчић исплела је Маријана Младеновић из Гамзиграда.

Сабор је отворила Елена Петровић помоћник градоначелника која је овом приликом нагласила значај ове манифестације.

- Драго ми је да вас видим у оволиком броју и то је за мене знак да ово село живи. Ова манифестација управо осликава како треба да чувамо традицију и наше обичаје. Ако чувамо нашу традицију ми чувамо и наш идентитет“, рекла је приликом отварања Петровић.

Милан Станковић помоћник градоначелника је са председникиом Месне заједнице Гамзиград Миланом Николићем у оквиру Ђурђевданског сабора отворио реновиране просторије Месне заједнице Гамзиград. Станковић је истакао да ово село представља пример како месне канцеларије и месне заједнице треба да функционишу.

-Овде имамо младог и амбициозног председника, што је јако битно не само за ово село већ за читав град. Важно је да престану млади да нам одлазе из села, из града, а манифестације као што је ова окупљају људе и важне су за село, наглашава Станковић.

Организатор Ђурђевданског сабора је Народно позориштеТимочке Крајине – Центар за културу “Зоран Радмиловић”, Месна заједница Гамзиград, а покровитељ је Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.