Вести

Министар културе Вукосављевић: Зајечар је културно жариште...

Министар културе Вукосављевић: Зајечар је културно жариште...

У Градској управи у Зајечару уприличен је пријем за министра културе и информисања Владана Вукосављевића.

Овом приликом градоначелник Зајечара Бошко Ничић и министар Вукосављевић разговарали су о актуелном стању у области културе у граду на Тимоку, али и о Музеју рокенрола чији ће камен темељац бити положен 30. јуна.

Према речима министра културе и информисања Владана Вукосављевића, Зајечар је један од веома важних градова у Србији у културно историјском погледу. Република Србија и Министартсво културе ће у договору са локалном самоуправом радити на пројектима, како би Зајечар у културолошком смислу достигао још већи ниво.

-Морам са задовољством да истакнем да се културни живот у Зајечару уз одређене потешкоће које су последица неких претходних времена, и неких претходних решења и погрешних одлука у ранијим декадама, одвија на задовољавајући начин. Издвајања из градског буџета, данас сам сазнао, су на врло охрабрујућем нивоу. Зајечар је стара и велика српска варош која у културно историјском смислу обухвата велики распон, од Феликс Ромулијане, па до будућег Музеја рокенрола. Све што успемо да одржимо преко пола века заслужује дубоки наклон и поштовање. У Зајечару се налази једна од три најстарије Гимназије у Србији, што само говори да је овај град једно од културних жаришта. Због тога морамо, и Република Србија и Министартсво културе, али и локална самоуправа, непрестано да радимо на новим пројектима, на финасирању, стручњацима, истакао је Вукосављевић и додао:

-Ове године Зајечар није добио средства у оквиру пројекта Градови у фокусу, баш као и неки други градови, 22 града је добило, 50 и нешто није али то не значи да су пројекти из Зајечара и других градова били рђави, напротив. Наша комисија је ове године, као и прошле, ишла логиком неопходности. Следеће године ће бити нови конкурс „Градови у фокусу“ и то ће бити добра прилика за конкурисање. Морам да напоменем да смо ове године, добили мало већи буџет за културу, надамо се да ће бити још веће повећање, иако и то неће бити довољно, рекао је Вукосављевић.

Према речима градоначелника Зајечара Бошка Ничића, фокус у наредном периоду из области културе ће свакако бити изградња Музеја рокенрола, који ће бити једини, и по свему судећи, преопознатљив у целој Србији.

-Ми смо данас попричали о низу манифестација које се у области културе догађају у нашем граду. Ја сам имао то задовољство да министра позовем да 30. јуна буде гост наше Гитаријаде и да заједно са Били Ајдолом, положимо камен темељац за Музеј ронкерола, који ће се сигурно градити 2-3-4 године, а где ће сигурно учествовати и Влада Србије и Министартсво, али и Европски фондови, како би на крају добили једну установу којом ће се поносити читава Србија, јер то нигде нема у нашој земљи. Тиме ћемо обогатити туристичку понуду, поред Феликс Ромулијане. Захваљујем се министру на посети и надам се да ћемо наставити добру сарадњу, а надам се да ће пројекти који су поднети од разних наших градских институција, добро проћи, да ће добро бити урађени и да ћемо направити одличну сарадњу између служби Министарства и наших људи који се баве пројектима како би све то било изведено без икаквих пропуста, истакао је Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.