Вести

Помоћник министра рударства и енергетике у Зајечару : Чесме благо Зајечара, министарство даје подршку

Помоћник министра рударства и енергетике у Зајечару : Чесме благо Зајечара, министарство даје подршку

Помоћник министра рударства и енергетике Иван Јанковић посетио је јуче Зајечар.

Овом приликом је одржао састанак са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и сарадницима.

Јанковић је истакао да су чесме историјско, културно и туристичко благо Зајечара и да ће Министарство пружити максималну стручну и техничку помоћ да се пројекат ревитализације и легализације зајечарских артерских чесама реализује.

-Оно што смо се договорили са министром Антићем у току предходне недеље, то смо и реализовали. Дошли смо у град Зајечар да дефинишемо модел по коме ћемо помоћи пројекат ревитализације и санације и на крају заштите и одрживог коришћења артеских чесама које су у граду Зајечару, могу слободно рећи, туристичка атракција на неки начин. Те чесме су свакако један историјски део града Зајечара, те чесме су садашњост града Зајечара и те чесме ће сигурно бити и будућност града Зајечара и у том смислу ми морамо подржати овај пројекат, пре свега стручно, технички а онда и на сваки други начин. Дефинисали смо кораке који су у складу са позитивном законском регулативом из области рударства и геологије. Дефинисали смо кораке које је потребно направити у циљу овере резерви и касније дефинисања експлоатационог простора које ће на неки начин штитити артерске чесме, штитити, ово могу слободно да кажем историјско и културно богатство које Зајечар поседује. У складу са налогом министра Александра Антића ми ћемо и у наредном периоду имати интензивне састанке на ову тему и апсолутно ћемо помоћи по питању ових ствари. Уложићемо максималне напоре да овај пројекат доведемо до његове реализације, рекао је Јанковић.

Ничић је истакао значај овог састанка.

-Мислим да смо имали један заиста садржајан разговор у коме смо дошли до корака које треба предузети како би дошли до крајњег циља а то је да се утврде коначно и резерве те квалитетне воде на којој град Зајечар лежи. Да видимо, да покренемо и то питање термалних вода. Да видимо шта је то чиме град Зајечар располаже и које је то природно богатство које требамо заштитити и чувати за генерације које долазе. Изузетна је помоћ и господина Ивана и његових сарадника али и људи из Удружења "За чесме". Помоћ, пре свега граду, генерацијама оних који ће остати иза нас, да им оставимо оно што су нама и природа али и преци оставили а то је да имамо то богатство. У граду имамо преко 50 артерских чесама са којих можемо да се снабдевамо у сваком тренутку здравом пијаћом водом. Да оне које су у међувремену престале да раде, ревитализујемо а да оне које су евентуално загађене и чија вода више није за употребу, вратимо у стање да поново имамо здраву пијаћу воду али и да они који у индустријској производњи, својих производа, као што су Пивара, као што је Житопромет и Млекара али и остали који буду заинтересовани, знамо тачно колика је то количина воде коју они троше и да ли та количина потрошене воде, одговара ономе што може да се поново допуни резерва у базенима на којима град лежи, каже Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 16
  апр
  Славица Ђукић Дејановић у Зајечару

  Проф. др Славица Ђукић Дејановић je на симпозијуму „Цитодијагностика и куративни третман болести доњег репродуктивног тракта жена“ у Зајечару одржала предвање, односно представила Стратегију подстицања рађања.

  Више
 • 04
  сеп
  Градоначелник Ничић са представницима НИС-а

  Почиње истраживање 45 км територије како би се утврдиле резерве бакра, злата и осталих племенитих метала на подручју Зајечара. Данас је градоначелник Зајечара одржао још један састанак са представницима НИС-а Сектор за развој.

  Више
 • 04
  авг
  Амбасадор Пољске у Зајечару

  Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је приликом састанка са амбасадором Пољске и представницима Фабрике Каблова рекао да је ова фабрика оштећена, да је извршено незаконито дело и да дуг мора бити што пре измирен.

  Више
 • 27
  јул
  Поновна сарадња града Зајечара и градова северне италијанске регије

  Јуче је у Градској управи у Зајечару одржан састанак градоначелника Зајечара Бошка Ничића, Милана Станковића помоћника градоначелника, Артура Бертолиа, представника Асоцијације Балканика у Монфалконеу у Италији и Паула Сабатинија директора “Revara biomass power“ D.O.O. Београд.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.