Вести

Славица Ђукић Дејановић у Зајечару

Славица Ђукић Дејановић у Зајечару

Проф. др Славица Ђукић Дејановић je на симпозијуму „Цитодијагностика и куративни третман болести доњег репродуктивног тракта жена“ у Зајечару одржала предвање, односно представила Стратегију подстицања рађања.

Након презентације Стратегије Славица Ђукић Дејановић састала се са градоначелником Бошком Ничићем, а том приликом договорена је сарадња са локланом самоуправом у циљу повећања наталитета на подручју Зајечара.

На састанку још једном је потврђено да је статистика у Зајечару поражавајућа, на 1.000 становника роди се 6 беба, а умре 18 становника. Због тога је, како је закључено, потребно да национални и локални програм буду комплементарни.

Договорили смо се да ће наш национални програм и локални програм, дакле програм града Зајечара бити комплементарни, уз мере које смо као држава предузели и које се односе на све грађане Србије, на грађане Зајечара. Сарадња са јединицом локалне самоуправе, посебно када је у питању образовање, здравство, биће подигнута на виши ниво. Ми у програмима немамо питања везана за репродуктивно здравље. Нама се догађају малолетничке трудноће и секундарни стерилитет. Дакле, мораћемо у образовање, а оснивач образовних институција и предшколских и школских, јесте јединица локалне самоуправе, да уведемо додатне едукације за родитеље, за децу, да на време уче оно што заправо треба да науче да би неговали своје здравље. То је с једне стране. С друге стране стварањем услова за веће запошљавање младих и бољи квалитет живота, Зајечар би могао поново да постане атрактиван, истакла је проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Она је додала да веза између локалне самоуправе и младих људи који напусте град, мора да постоји. Статистика је и у тој области, према њеним речима, поражавајућа.

-Морамо урадити још нешто. Не можемо младом човеку никако забранити нешто што је цивилизацијска карактеристика и да мигрира, и да напусти (свој град), али оно што треба да радимо је да са људима који оду из Зајечара, јединица локалне самоуправе држи чврсту везу, да ако су напустили земљу, земља њиховог порекла Србија, Зајечар, остане у њиховом срцу и да са тим људима негујемо комуникацију. Статистика каже да је просек оних који одлазе ове године 28 година, а сваки пети је факултетски образован. То је велики проблем, и због тога има разлога да направимо заједничке програме, сарађујемо и решимо проблеме, рекла је Ђукић Дејановић.

Према речима градоначелника Зајечара Бошка Ничића, локална самоуправа ради све како би се нова радна места отворила у граду на Тимоку, што ће директно утицати на смањење броја младих који одлазе из града, а самим тим и на стопу наталитета.

-Оно што је битно је да је овај крај, Зајечар, па и читаву Тимочку крајину, репродуктивно најпотентније становништво напустило и отишло, али се надам не трајно. То је исто допринело смањењу броја новорођених беба, колико и укидање подстицајних мера. Као што знате до 2013. године Зајечар је био међу градовима који су највише издвајали за труднице након порођаја. Годину дана су труднице тада примале око 150 евра и то јесте била лепа подстицајна мера. Уз ове сада подстицајне мере које је донела држава, и уз оне мере које ћемо задржати и које има град за прво, друго и треће дете, мислим да тај економски фактор неће бити пресудан. Пресудно ће ипак бити ово о чему је говорила министарка, а то је да обезбедимо што већи број радних места, да се ти млади људи врате и нађу посао у свом завичају а не да иду у Беч, Франкфурт, у Словачку, да тамо траже послове и стварају своје породице, него да се врате у свој завичај, у своје куће, код својих родитеља и да се поново вратимо на ону цифру из 2012. године а то је око 560 новорођених беба. Већ идуће године је тај број спао на 480, да би у приошлој години било 340 беба, што је катстрофа, истакао је Ничић.

Он је додао да је циљ садашње власти да за неколико година, отварањем нових радних места, ова катастрофална статистика бити само ружна прошлост.

У Зајечару се на 1.000 становника роди 6 беба, а умре 18 становника, у прошлој години у Зајечару се родило 340 беба.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.