Вести

Одржана 14. седница Скупштине града Зајечара

Одржана 14. седница Скупштине града Зајечара

Укупан буџет града Зајечара увећан је за 85 милиона 860 хиљада динара, тако да је после првог допунског буџета укупан приход града сада пројектован на две милијарде 481 милиона 729 хиљада динара док су укупни расходи две милијарде 440 милиона 422 хиљаде динара, одлучено је на седници Скупштине града Зајечара.

Планиран је буџетски суфицит од 41 милион 307 хиљада динара.

На седници су усвојени извештаји о раду за прошлу и програми рада за ову годину више јавних предузећа и установа културе у граду.

Одборници су већином гласова усвојили програм мера подршке за споровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Зајечара за 2018. годину.

Весна Станковић градски већник задужена за пољопривреду је истакла да је чланом Закона о пољопривредном земљишту предвиђено, да се пољопривредно земљиште у државној својини користи према годишњем програму заштите, уређења и коришћења, које доноси надлежни орган јединице локалне самоуправе – у овом случају то је Скупштина града. Сагласност министарства за програм стигла је у петак, те тако нисмо могли раније ставити овај програм у разматрање, рекла је Весна Станковић и додала: Закон о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју прописује да јединица локалне самоуправе може да утврђује мере подршке за спровођење пољопривредне политике на својој територији. Значи Град прописује програм мера. Исти закон каже и да се средства за спровођење овог програма су прописана буџетом, у нашем случају средства 15 500 000 динара се налази на позицији буџетског фонда за пољопривреду. Такође, закон прописује да пре усвајања програма који усваја надлежни орган, програм добије и сагласност министарства.

Милион динара предвиђено је за подстицаје у пољопривреди, за едукацију, за организовање сајма, за радионице, одлазак пољопривредних произвођача на сајам пољопривреде. У току трајања конкурса усмераваћемо средства у зависности од интересовања према појединим мерама. Први сет мера односи се на сточарство. Максимум инвестиције за набавку квалитетних приплодних грла млечних раса говеда ,биће 100 000 динара по кориснику. Друга мера односи се на набавку квалитетних приплодних грла оваца и коза до 18 месеци старости, и максимум износа је 80 000 по кориснику, рекла је овом приликом Станковић.

Одборници су усвојили Одлуку о изради Плана детаљне регулације бањско – туристичког комплекса „Николичево“, а овај предлог образложила је Биљана Ђерговић главни урбаниста града Зајечара: „ Наш предлог је у складу са просторним планом територије града Зајечара, и у потпуности је преузео локацију која је према усвојеном просторном плану предвиђена за овај бањско – туристички комплекс.

Одборници су између осталог, разматрали и Одлуку о отпису и конверзији потраживања града Зајечара према Грађевинском предузећу „Мостоградња“ Акционарско друштво Београд, Одлуку о изменама Одлуке о оснивању Савета за младе града Зајечара, Одлуку о изменама Одлуке о распореду радног времена обављања трговинске. угоститељске и занатске делатности, као и Одлуку о измени Одлуке о заштити артеских и субартеских чесама на територији града Зајечара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.