Вести

Уручене прве пензионерске картице

Уручене прве пензионерске картице

У Градској управи у Зајечару уручено je 70-ак пензионерских картица пензионерима који су одабрани случајним узорком Републичког Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Картице ће омогућити пензионерима да на једноставнији начин докажу свој статус, али ће пружити и могућност за поједине повластице и попусте на одређене услуге и производе, на чему ће локална самоуправа у наредном периоду радити.

Картице су заједно пензионерима у руке предали градоначелник Зајечара Бошко Ничић и директорка Филијале Зајечар РФ ПИО Оливера Ранђеловић.

Као доказ да су пензионери, старији грађани више неће морати да прилажу пензиони чек већ ће ту функцију преузети пензионерске картице, које ће до краја године добити сви пензионери у Србији. Прве пензионерске картице стигле су и у Зајечар, који је иначе, један од првих градова у Србији у коме се реализује програм пензионерских картица.

-На иницијативу Министарства за рад, борачка и социјална питања, министра Зорана Ђорђевића, приступило се изради пензионерских картица. Пензионерска картица је идентификациони документ да је носилац те картице пензионер, односно корисник права из пензијског и инвалидског осигурања. Свој идентитет пензионери ће уз своју пензионерску картицу доказивати и својом личном картом, јер она садржи мало података, име, презиме пензионера, лого Фонда и серијски број картице на коме се види број филијале која је издала картицу. Тај минимум података штити пензионера, јер је добро познато да на чеку, као и решењу, има доста података, осим имена и презимена, ту је и матични број, адресa, износ пензије, све оно што неко треће лице не би требало да види. Та картица је документ којим пензионер потврђује свој статус. Она мења чек од пензије, потврду из Фонда ПИО, истакла је директорка Филијале Зајечар РФ ПИО Оливера Ранђеловић.

Бошко Ничић је приликом уручивања картица рекао да је примарни проблем старијег становништва у граду али и селима тај, што су домаћинства остала без младих људи који су отиши у веће градове за бољим животом, и да Градска управа чини све да се ти млади људи врате у своје домове, како би пензионери дочекали старост са својом децом, унуцима.

-Оно што као Градска управа можемо да пружимо пензионерима је да превоз буде бесплатан, што ће сигурно бити тако и то је део тендера о јавно-приватном партнерству који је у току, и где тражимо превозника који ће то радити. Поред пензионера, биће ту још доста категорија које ће користити привилегије бесплатног превоза. Ми као Градска управа преговарамо и о томе да сви велики трговински ланци који су најавили долазак у наш град, пруже корисницима пензионерских картица и одређене привилегије приликом куповине. Осим тога, сагледавамо које су још могућности и олакшице које могу да се обезбеде, а што су у надлежности града. Нису сви пензионери у истом материјалном и финансијском положају, видећемо за оне који су још угроженији, да још више обезебедимо некакве привилегије и субвенција. Размишљамо о местима како у селима, тако и у градовима, где треба да се окупљате, да вас укључимо у рад Градске управе јер многи од вас су радили одговорне послове, а све је мање оних који могу да искуством и радом у претходном периоду, дају неке савете који би били корисни у решавању многих проблема. Као велики проблем који видимо, а на који треба што пре да порадимо је тај, да што мање буде домаћинстава у којима сте остали само ви, пензионери, да вам се деца, унуци враћају из оних места где су отишли да траже кору хлеба, да отварамо радна места, да та деца буду ту уз вас, да вам помогну да ту старост проживите срећно и да има ко да вас погледа у старости, како се то овде код нас каже, рекао је Ничић у разговору са пензионерима.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 10
  мај
  У Зајечару обележен Дан победе над фашизмом

  Поводом обележавања Дана победе над фашизмом градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио је пријем у салону Градске управе у Зајечару за представнике амбасаде Руске федерације, а аташе Руске амбасаде Денис Кругов изразио је задовољство што се данас налази у Зајечару.

  Више
 • 30
  апр
  Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетио Зајечар

  Министар унутрашњих послова Републике Србије и потпредседник Владе Небојша Стефановић посетио је у Зајечар. Он је овом приликом одржао састанак са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и сарадницима.

  Више
 • 24
  апр
  Обележен Дан војске у Зајечару

  Полагањем венаца и цвећа на споменик палим борцима Тимочке Крајине отпочела је свечаност обележавања дана Војске Србије који се слави у знак сећања на дан када је 1815. године на празник Цвети подигнут Други српски устанак против отоманске власти.

  Више
 • 26
  мар
  Отворена аутобуска станица „Николић превоз“ у Зајечару

  У присуству великог броја званица врпцу су пресекли директор „Николић превоза“ Горан Николић, Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Г. Иларион, градоначелник Зајечара Бошко Ничић и председник општине Неготин Владимир Величковић.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.