Вести

Одржана 22. седница Градског већа

Одржана 22. седница Градског већа

У петак 8.децембра одржана је седница Градског већа на којој је усвојен Предлог одлуке о буџету за 2018. годину према коме ће градска каса следеће године износити 2,4 милијарде динара.

-Одлуком о буџету града Зајечара за 2018. годину планирани су укупни приходи и примања и расходи и издаци у износу од 2.401.938.304 ,00.динара. Од наведеног износа приход буџета града планира се у износу од 2.153.769.449,00 динара док су износи осталих извора 248.168.855,00 динара. Буџет града има суфицит од 54.696.500,00 динара и наведени суфицит користиће се за покриће издатака за отплату главнице за кредите које имамо код АИК банке и Уни Кредит банке“, навела је у образложењу Габријела Ритупер Бегић из Одељења за финансије града Зајечара.

Према речима Габријеле Ритупер Бегић буџетски расходи односе се на израду измене просторног Плана територије града Зајечара и планова детаљне регулације привредне зоне „Запад“ и за уређење локације за објекте комуналног каракета и прибављање непокретности у јавну својину, земљишта за те објекте комуналног карактера.

-Кроз програм комуналне делатности, имамо јавну расвету, с обзиром да Дирекција више не постоји онда се то тај део трошкова преноси на град, одржавање јавних зелених површина, одржавање чистоће на површинама јавне намене, зоо хигијену. Предвиђено је и прибављање земљишта за ново гробље и набавка два мултифункционална возила са прикључним машинама за зиму и лето и уређај за скупљање траве са водених површина. Када је у питању локални економски развој, имамо уобичајено мере активне политике запошљавања, дакле споразум који би требало реализовати са Националном службом за запошљавање за јавне радове и за стручну праксу, а имамо подршку развоју промоцији предузетништва.

У оквиру развоја туризма планирана је туристичка организација која се оснива и њене активности.

Што се тиче развоја пољопривреде постоји буџетски фонд за развој пољопривреде преко кога се реализују субвенције пољопривредницима а ту је и пројекат уређења некатегорисаних путева, атарских путева, где се конкурише сваке године код Министарства и учешће Министарства се планира од 8 милиона.

Кроз програм заштите животне средине средства се троше на основу програма који усваја Министарство.

Што се тиче путне инфраструктуре планирано је одржавање саобраћајне инфраструктуре где је планирано летње и зимско одржавање, одржавање семафорске сигнализације -како постављање нове тако и одржавање постојеће. Ту је планиран јавни градски и приградски превоз путника.

Предвиђени пројекти су: реконструкција улица на територији града Зајечара, наткривање јавне гараже са халом сирева и изградња вашаришта, полигона за ауто-школе и паркинга за теретна возила.

Кроз програм предшколског образовања средства су предвиђена за предшколску установу Ђулићи, за њихово редовно функционисање.

За основно и средње образовање средства су предвиђена за функционисање основних и средњих школа. Ту су планирана и два посебна пројекта, пројектна документација за реконструкцију Основне школе "Хајдук Вељко" и пројектна документација за реконструкцију средњошколског центра.

Кроз програм 11, социјална и дечија заштита, планирана су средства за Центар за социјални рад, Црвени крст, за исплату породиља, буџетски фонд за подстицај рађања деце, за удружења која су из области социјалне заштите, а ту је штаб за избеглице.

У области развоја културе планиране су све установе културе, њихово редовно функционисање и средства за медије која ће се распоређивати путем конкурса, а кроз програм развоја спорта и омладине средства су предвиђена за спортска удружења, за предшколски и школски спорт и за спровођење омладинске политике преко Канцеларије за младе.

Кроз програм 15, Скупштина, градоначелник и Градско веће, односно директни корисници, предвиђена су средства за функционисање локалне самоуправе, за сервисирање јавног дуга, функционисање месних заједница, Правобранилаштво, ванредне ситуације, за месне заједнице за које су планирана 53 милиона.

Већници су усвојили и Извештај о реализацији годишњег плана рада Предшколске установе „Ђулићи“ за 2016/2017. годину, али не и план рада Предшколске установе “Ђулићи” за 2017/2018. годину.

Донета је и одлука о градском и приградском превозу путника у друмском саобраћају на територији града и дата је сагласност на План програма пословања ЈКСП „Зајечар“.

Градски већници су изменили и Одлуку о Правобранилаштву града Зајечара, а усвојен је и Нацрт решења о разрешењу јавног правобраниоца.

Усвојени су програми праћења квалитета површинских вода на територији града Зајечара за 2018. годину, праћења нивоа комуналне буке на територији Града Зајечара за 2018. годину, коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине града Зајечара за наредну годину, као и програми системског праћења стања и квалитета земљишта и ваздуха на територији града Зајечара за 2018. годину.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.