Вести

УСКОРО ФОРМИРАЊЕ СОЦИЈАЛНО -ЕКОНОМСКОГ САВЕТА У ЗАЈЕЧАРУ

УСКОРО ФОРМИРАЊЕ СОЦИЈАЛНО -ЕКОНОМСКОГ САВЕТА У ЗАЈЕЧАРУ

Јуче је у Београду одржан састанак Социјално-економског савета и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на тему „Значај локалних Социјално -економских савета“ коме су присуствовали градоначелници и представници свих општина и градова у Србији. Састанку је присуствовао и градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Зоран Ђорђевић отворио је састанак и овом приликом изјавио да је формирање и активан рад локалних социјално-економских савета од великог значаја за унапређење социјалног дијалога у Србији.

-Проблеми локалних самоуправа су различити, важно је да се састајемо, да будемо више оперативни, рекао је Ђорђевић.

Бошко Ничић градоначелник Зајечара је активно учествовао у овој дискусији и подржао формирање социјално-економских савета, и најавио да ће се у Зајечару радити на томе да се овај Савет формира у наредном периоду.

-Град Зајечар ће озбиљно приступити овој проблематици. Важно је да се унапреди колективно преговарање, да се детаљније размотри политика зарада и цена. Морамо да развијемо културу преговарања и да створимо услове за социјални дијалог, рекао је Ничић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је да је формирање савета у свакој локалној самоуправи општу корист читавог друштва, јер би се тиме одлуке о коефицијентима за плате запослених у појединим општинама могле доносити на нивоу Социјално-економског савета тог града или општине.

Председавајући Социјално-економског савета Србије и председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић истакао је да је социјални дијалог у Србији врло значајан због Поглавља 19 у приступним преговорима са ЕУ, чије се отварање очекује у блиској будућности.

Зоран Стојиљковић председник УГС Независност је нагласио да у Србији мора да се мења стање социјалног дијалога и да је неопходна социјална кохезија, као и то да се нађе заједнички интерес.

Рад на јачању социјалног дијалога, кроз формирање и функционисање локалних савета, активност је којом ће се Социјално-економски савет Србије интензивно бавити у наредном периоду, поручио је председавајући овом телу.

У Србији постоји 18 локалних социо-економских савета, али да не функционишу сви на најбољи начин, речено је на састанку.

Циљ састанка у Београду је био да се на локалу што пре формирају социјално-економски савети.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.