Вести

Обележен Дан ослобођења Зајечара у Првом светском рату

Обележен Дан ослобођења Зајечара у Првом светском рату

Зајечар је под налетом коњичке бригаде француске војске, у првом светском рату ослобођен 19. октобра 1918. године. За ослобођење животе су дала 83 знана и два незнана војника савезничке војске.

Овим поводом у Зајечару су јуче одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности.

Прво је организован пријем који је у Градској управи приредио градоначеник Зајечара Бошко Ничић са својим сарадницима за представнике амбасаде Француске у Србији.

Церемонија полагања венаца обављена је тачно у подне на Француском војном гробљу, у присуству представника Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Министарства одбране и војске Републике Србије, представника Амбасаде Републике Француске у Србији, Амбасаде Марока у Србији, представника борачких организација СУБНОР-а и потомака палих бораца у ратовима 1912-1920 и представника града Зајечара.

Церемонија полагања венаца уприличена је наступом чланова зајечарског Хора “Искрице“.

Венци и цвеће положени су и на Споменик ослободиоцима палим у ратовима од 1912. до 1918. године у центру града, где су у поменутим ратовима из Зајечара живот дала 4.083 борца.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је након церемоније рекао да ће се у наредном периоду радити на томе да коначно буде подигнут споменик генералу Гамбети и изразио наду да ће свечано откривање споменика бити следеће године када ће бити обележена стогодишњица ослобађања града у Првом светском рату.

У оквиру обележавања Дана ослобођења Зајечара у Првом светском рату делегације Француске и Марока у пратњи градских званичника и представника Министарства одбране и војске и борачких организација посетили су и Народни музеј у Зајечару, а затим обишли и Царску палату „Фелиџ Ромулијану“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 16
  окт
  Крос РТС-а у Зајечару: Кроз циљ прошло 2059 учесника!

  Зајечар је и ове године био домаћин најмасовнијег спортског такмичења у Србији Кроса РТС-а. У 26 трка кроз циљ је прошло 2059 тркача из Србије и иностранства, од предшколског узраста до сениорске категорије.

  Више
 • 12
  окт
  Пројекат „Санација левообалног насипа Великог Тимока“ завршен!

  Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је приликом обиласка радова у овом селу рекао да је вишегодишњи проблем изливања Великог Тимока трајно решен, да нема места бојазни када падне већа киша или када снег са околних брда крене да се топи.

  Више
 • 06
  окт
  ВЛАДА СРБИЈЕ УПУТИЛА ЗАЈЕЧАРУ ХИТНУ ФИНАНСИЈСКУ ПОМОЋ ОД 380 МИЛИОНА ДИНАРА

  Влада Републике Србије донела је одлуку да Зајечару као хитну финансијску помоћ упути 380 милиона динара, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић на конференцији за новинаре, изражавајући задовољство и захвалност како Влади Републике Србије,

  Више
 • 26
  сеп
  Асфалтирана Приједорска улица

  Асфалтирањем Приједорске улице завршен је програм асфалтирања улица планиран за 2012. годину у Зајечару. -Уговори су склопљени још тада са сада угашеном Дирекцијом за изградњу“, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић приликом обиласка радова у овој улици.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.