Вести

Обележен Дан ослобођења Зајечара у Првом светском рату

Обележен Дан ослобођења Зајечара у Првом светском рату

Зајечар је под налетом коњичке бригаде француске војске, у првом светском рату ослобођен 19. октобра 1918. године. За ослобођење животе су дала 83 знана и два незнана војника савезничке војске.

Овим поводом у Зајечару су јуче одржане традиционалне српско-француске комеморативне свечаности.

Прво је организован пријем који је у Градској управи приредио градоначеник Зајечара Бошко Ничић са својим сарадницима за представнике амбасаде Француске у Србији.

Церемонија полагања венаца обављена је тачно у подне на Француском војном гробљу, у присуству представника Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Министарства одбране и војске Републике Србије, представника Амбасаде Републике Француске у Србији, Амбасаде Марока у Србији, представника борачких организација СУБНОР-а и потомака палих бораца у ратовима 1912-1920 и представника града Зајечара.

Церемонија полагања венаца уприличена је наступом чланова зајечарског Хора “Искрице“.

Венци и цвеће положени су и на Споменик ослободиоцима палим у ратовима од 1912. до 1918. године у центру града, где су у поменутим ратовима из Зајечара живот дала 4.083 борца.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је након церемоније рекао да ће се у наредном периоду радити на томе да коначно буде подигнут споменик генералу Гамбети и изразио наду да ће свечано откривање споменика бити следеће године када ће бити обележена стогодишњица ослобађања града у Првом светском рату.

У оквиру обележавања Дана ослобођења Зајечара у Првом светском рату делегације Француске и Марока у пратњи градских званичника и представника Министарства одбране и војске и борачких организација посетили су и Народни музеј у Зајечару, а затим обишли и Царску палату „Фелиџ Ромулијану“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.