Вести

Пројекат „Санација левообалног насипа Великог Тимока“ завршен!

Пројекат „Санација левообалног насипа Великог Тимока“ завршен!

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је приликом обиласка радова у овом селу рекао да је вишегодишњи проблем изливања Великог Тимока трајно решен, да нема места бојазни када падне већа киша или када снег са околних брда крене да се топи.

-Ми смо годинама имали проблеме у Трнавцу што се тиче изливања Великог Тимока, и овим насипом у дужини од 650 метара за такозване стогодишње воде, за чије уређење је издвојено око 8 милиона динара из Владе Републике Србије и Водопривреде, овај вишегодишњи проблем је решен трајно. Урађени су и испусти за воду и када снег почне да се топи са брда, та вода ће моћи да се одведе директно у Тимок, тако да ће то решити готово све проблеме које је село до сада имало, каже Ничић и додаје:

-Ја се надам да ћемо успети у оквиру договора са Владом Србије да реализујемо још 14 милиона динара која су одобрена преко Водопривреде Србије, тачније преко Водопривредног предузећа из Пожаревца које ради ове послове на нашем терену, да завршимо и санацију насипа код зајечарске Млекаре, такозвано Бурдаково имање, јер је насип у неким деловима попустио. Планирамо да од тог новца урадимо редовно одржавање већ направљеног насипа за стогодишње воде која штити град Зајечар.Када саберемо ове радове и оне које ће се изводити код „Млекаре“, то је око 22 милиона динара. Надам се да ћемо ми смоћи снаге да решимо питање имовинских односа, што је неких 80 милиона динара и да у наредне две године коначно повучемо новац из Светске банке у вредности од 1,2 милијарде динара и тиме комплетно решимо питање одбране Зајечара од Белог, Црног и Великог Тимока“, закључио је Ничић.

Душан Панић, директор Водопривредног центра Сава-Дунав ЈП „Србијаводе“ је приликом обилска радова са градоначелником Бошком Ничићем истакао да је проблем који су мештани Трнавца имали настао због тога што насип није био довољно висок.

„Водопривредни центар „Сава-Дунав“ брине о овом делу Србије и водимо евиденцију о свим критичним тачкама. Ово је било једно од озбиљније угрожених места, будући да су угрожени и људи који овде живе али и њихова имовина. Ми смо посебну пажњу ових неколико година посвећивали овом проблему овде и уређивали смо ток да немамо задржавање, да немамо успоре. Последњи проблем који смо овде имали и који смо сада решили то је било надвишење овог насипа. Насип овде није био довољно висок јер су се променили климатски услови, и у претходном периоду имамо више воде у свим водотоцима. Тако смо према пројекту урадили ово надвишење насипа и сматрам да смо трајно решили проблем у Трнавцу. Пратимо стање на терену и чим будемо имали расположива средства, и друге тачке ће бити решене“, истакао је Панић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.