Вести

Светосавска традиција пут у светлију будућност Фото: Тимочка епархија

Светосавска традиција пут у светлију будућност

Српска православна црква данас слави Светог Саву, а свечаности у част првог српског архиепископа у Зајечару почеле су јуче Светосавском академијом у сали позоришта.

Пригодан програм, чију је окосницу чинила прича о животу овог великог човека и свеца, који је поставио темеље модерне српске државе и цркве, извели су ученици свих зајечарских школа, уз пригодну музичку пратњу Црквеног хора.

Светосавске награде уручене су најбољим ђацима и професорима, док је посебно признање припало Николи Ристићу, рођеном Зајечарцу, најбољем студенту Београдског универзитета.

Награде су уручили протојереј Игор Ивковић и помоћник градоначелника за образовање Владислав Милојевић.

Ви, генерација која стасавате и растете, ви сте наша сигурност. Настављате славу и светлу традицију. Ако дозволите овом савременом друштву да вам поставља критеријуме, онда смо сви забринути и плашимо се за вашу будућност. Али ако истрајете на овом путу и сачувате Светосавску традицију, идемо сви заједно у светлу будућност,

поручиио је Милојевић.

Владика тимочки Иларион говорио је о личности Светога Саве, сина царскога рода и светитеља, који је био заслужан не само за подизање храмова, већ и болница, као места за излечење тела и душе.

Светосавска академија одржана је под покровитељством Града Зајечара, Школске управе Зајечар и Тимочке епархије, а домаћин прославе била је Гимназија, која обележава 180 година постојања.

Свечаности су присуствовале угледне званице из јавног живота града, просветни радници, ђаци и њихови родитељи.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.