Вести

Бадње вече у Зајечару: Благослов свима који га траже

Бадње вече у Зајечару: Благослов свима који га траже

Обележавањем Бадњег дана и Бадње вечери Зајечар се припрема за прославу највећег хришћанског празника-Божића.

Након што су јутрос у шуми на Вршкој Чуки представници Саборног храма рођења пресвете Богородице и локалне самоуправе заједно исекли бадње дрво, празновање је настављено бденијем, којем су присуствовали највиши званичници града.

Потом је из храма ка централном тргу кренула свечана литија. Упркос ниској температури и јаком ветру, у литији је био велики број грађана, као и градоначелник Велимир Огњеновић и председник Скупштине града Стефан Занков, са сарадницима.

Налагање бадњака обавио је епископ тимочки Иларион са свештенством.

Уз традиционални поздрав “Мир Божји-Христос се роди”, владика је окупљеним грађанима честитао Божић.

Свака душа која се роди на овоме свету тражи благослов и нада му се и очекује га. И данас овде окупљени смо око пламена, око огња на који се налаже бадње дрво које симболише и дрво вечног живота и дрво часнога крста. Све су то симболи и подстицаји нама људима да благослов тражимо на правом месту, тамо где је извор благослова, а то је црква Христова. И онај ко тражи благослов може да га нађе само ако то пожели,

истакао је епископ тимочки Иларион.

Окупљеним грађанима служени су чај, кувано вино и ракија.

У поноћ почиње Божићна литургија.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.