Вести

Српски и влашки мелос Фото: аматерски снимак

Српски и влашки мелос "Јасеновачког лета"

Манифестацији „Јасеновачко лето“, која је у суботу увече по трећи пут одржана у Великом Јасеновцу, присуствовало је двоструко више људи од броја становника села.

И млади и стари уживали су у живописном фолклору, музицирању на старим народним инструментима и пробраним српским и влашким песмама аматера из Рготине, Градскова, Гамзиграда, Тамнича, Брезоника и села домаћина.

Манифестацију је отворила помоћница градоначелника Сузана Стаменковић.

Зајечарска села нажалост деле судбину сеоских средина у другим пределима Србије; становника је све мање,а просек њихових година све већи.

Зато је свака светковина, свака манифестација, прави празник за оне који на селу живе или су одатле потекли, јер села, као и ове вечери Велики Јасеновац, тада потпуно оживе.

Намера града Зајечара и јесте да у сваком селу, имало оно сто или две хиљаде мештана, буде организована спортска или манифестација културе.

"Јасеновачко лето" покренула је сопственим снагама Месна заједница и сами мештани, да би прошле године локална самоуправа преузела покровитељство манифестације, која се од овог лета налази у календару културних дешавања.

Организатори су Центар за културу и туризам и МЗ Велики Јасеновац, а покровитељ Град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.