Вести

"Илиндански дани" - богатство влашког фолклора

„Илиндански дани“ који се већ 13 година одржавају у Шипикову, ризница су влашког фолклора, песама и ношњи. Како се традиција чува песмом, игром, здравицама и обичајима показали су аматери из Градскова, Бора, Гамзиграда, Лубнице и Зајечара.

Сплетом бугарских игара представили су се гости из Бугарске, чланови видински Фолклорног ансамбла „Весели ритми“.

Учеснике манифестације и домаћине који светкују Светог Илију-сеоску славу, поздравила је помоћница градоначелника Зајечара Сузана Стаменковић.

Колико су манифестације изворног народног стваралаштва важне за очување села, наше традиције и културе сведочи и то што је вечерас, усред недеље, усред лета, посетилаца више него икада. Управо због тога је и приоритет града да у нашим селима, и у Леновцу, Рготини, Звездану, Вражогрнцу, Градскову, Шипикову и другим, опстану манифестације које чувају изворни мелос и негују обичаје из давнина,

рекла је Стаменковић.

У организацији 13.Илинданских дана учествовали су Цекит и МЗ Шипиково.

Наредна манифестација изворног народног стваралаштва је 34.Вражогрначки точак, који се у петак и суботу одржава у Вражогрнцу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.