Вести

"Илиндански дани" - богатство влашког фолклора

„Илиндански дани“ који се већ 13 година одржавају у Шипикову, ризница су влашког фолклора, песама и ношњи. Како се традиција чува песмом, игром, здравицама и обичајима показали су аматери из Градскова, Бора, Гамзиграда, Лубнице и Зајечара.

Сплетом бугарских игара представили су се гости из Бугарске, чланови видински Фолклорног ансамбла „Весели ритми“.

Учеснике манифестације и домаћине који светкују Светог Илију-сеоску славу, поздравила је помоћница градоначелника Зајечара Сузана Стаменковић.

Колико су манифестације изворног народног стваралаштва важне за очување села, наше традиције и културе сведочи и то што је вечерас, усред недеље, усред лета, посетилаца више него икада. Управо због тога је и приоритет града да у нашим селима, и у Леновцу, Рготини, Звездану, Вражогрнцу, Градскову, Шипикову и другим, опстану манифестације које чувају изворни мелос и негују обичаје из давнина,

рекла је Стаменковић.

У организацији 13.Илинданских дана учествовали су Цекит и МЗ Шипиково.

Наредна манифестација изворног народног стваралаштва је 34.Вражогрначки точак, који се у петак и суботу одржава у Вражогрнцу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 21
  дец
  Испорука пољопривредне опреме из програма ХЕЛП-а

  У оквиру пројекта „Подршка развоју микро бизниса у Србији“, који немачка организација Хелп реализује у сарадњи са Градом Зајечаром, данас је почела испорука пољопривредне механизације газдинствима у зајечарским селима. Опрему вредну 3,5 милиона динара добило је 11 газдинстава.

  Више
 • 13
  авг
  Отворен III Камп класичне музике

  Еминентни музички педагози и извођачи, као и четрдесетак младих талентованих музичара из Србије, Републике Српске, Хрватске и Бугарске, присуствовали су синоћ свечаном отварању III Кампа класичне музике у Зајечару. Речи добродошлице у име града Зајечара упутила им је помоћница градоначелника Сузана Стаменковић.

  Више
 • 07
  авг
  "Вражогрначки точак" се завртео 34.пут

  У организацији МЗ Вражогрнац, ЦЕКИТ-а и КУД-а "Слога" у Вражогрнцу код Зајечара одржана је дводневна традиционална 34.Смотра народних обичаја "Вражогрначки точак".

  Више
 • 29
  мај
  "Вода студена" враћена на извориште

  Након што је лане одржана на централном градском тргу у Зајечару, манифестација „Потекла вода студена“ враћена је у Велики Извор, где је осмишљена и први пут организована 2008.године. Публици у Великом Извору представили су се аматери из Лубнице, Вражогрнца, Гамзиграда, Рготине, Зајечара и села домаћина.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.